UÇAK BİLETLERİ NEDEN BU KADAR PAHALI ?

İzin sezonunda uçak bilet fiyatlarının aniden fırlaması bir çok kalabalık ailenin belini büküyor. Peki fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi ne? Detaylar haberde…
Tatil için memleketine uçmak isteyenler artık bu manzaraya alıştı. Uçak bilet fiyatları Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında aniden fırlıyor. Özellikle kalabalık aileler uçağa binmek için kendi çapında adeta servet ödüyor. Normal bir işçinin belkide yıl boyu biriktirdiği para 5-6 bilet parasıyla yok oluyor. Bu nedene bir çok gurbetçi havayolu şirketlerine isyan ediyor.
Bilet fiyatları neden aniden fırlıyor?
Aslında bunun sebebi çok basit. Kış aylarında, yani sezon dışında uçak bileti alanların sayısı hızla düşüyor. Havayolu şirketleri uçakların boş kalmaması için fiyatları düşürmek zorunda kalıyorlar.
Yazın 300-400 Euro’ya satılan bilet kışın 100-150 Euro’dan satılıyor. Bu durumda havayolu şirketlerinin geliri de düşmüş oluyor. Hatta bazıları biletleri neredeyse zararına bile satıyorlar. Buna karşılık yaz aylarında bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Yani fiyatlar normalin üzerinde seyrediyor. Kışın fazla para kazanamayan havayolu şirketleri yaz aylarında daha yüksek fiyat talep ederek denge sağlamaya çalışıyorlar.
Aslında bu durum sadece yaz aylarında uçakla seyahat edenleri etkiliyor. Okul tatilinde uçmak zorunda olmayanlar sezon dışındaki fiyatlardan gayet memnun. Eğer sezon dışında fiyatları iyi takip ederseniz ve kıyaslarsanız bazen 100 Euro’nun bile altında bir fiyata Türkiye’ye veya Avrupa’nın diğer kentlerine uçabiliyorsunuz.
Peki havayolu şirketine satılan bir biletten kaç Euro kalıyor?
Bu konuyla ilgili yapılan değişik hesaplamalar var. Her hesaplamada farklı unsurlar dikkate alındığı için farklı sonuçlar çıkabiliyor. Ancak genel görüşe göre havayolu şirketine 1 biletten fiyatın yaklaşık yüzde 40-50’si kalıyor. Havaalanı giderleri, vergiler vs gibi bir çok masraf çekildiğinde 100 Euro’ya satlan biletin en az 40 Euro’su havayolu şirketine kalıyor.

Exit mobile version