UÇAK BAKIM KURULUŞLARINA…

Uzun süredir tüm dünyada hava yolu şirketlerinin karlılığı artırmak için devreye aldığı tedbirlerin başında bakım maliyetleri geliyordu. Bakım maliyetini düşürmek için atılan ilk adım fazladan masraf olarak görülen lisanslı bakım teknisyenlerinin yetkilerinin yok edilmesi ve bakım çıkışlarının lisanssız kişilere onaylattırılmasıydı ki lisanslı teknisyen maaşları bir kalem olmaktan çıkarılabilsin.
 
Bu amaçla hava yolu şirketleri özellikle B1 ve B2 lisanslı teknisyenleri yetkilerini lisanssız kişilere devretmeye çalışan, başta AEA ve havayolu lobisi, Aircraft Engineers International (AEI) tarafından yürütülen dava süreci ve görüşmeler sonucunda hezimete uğradı. EASA, 2015 yılının 3. çeyreğinde yayımladığı CRS açıklamasıyla bakım çıkışlarına resmiyet ve netlik kazandırdı. EASA deklarasyonu bakım çıkışlarının mutlaka lisanslı ve yetkili teknisyenler tarafından yapılması gerektiğini başta AB olmak üzere tüm dünyaya yayımladı.

EASA Part 145.A.50’de tanımlanan bakım çıkış sertifikası (CRS),  uçuş elverişlilikle ilgili Avrupa yasal düzenlemelerinin temel ilkelerinden birisidir.
EASA içinde Çeşitli tartışma ve yorumlamadaki farklı durumlar geçmişte meydana gelmiştir ve şu anda iki kural koyucu komisyonun temel meselesidir. Bu komisyonlar;

  • RMT.0217 (M.029) “CAMO ve Bakım Kuruluşu sorumlulukları”.
  • RMT.0097 (145.024) “B1 ve B2 destek personelinin görev ve sorumlulukları”.

Bu NPA’ların içerikleri, bugün yürürlükte olan kurallara uymak zorunda olduğumuz için, sorulan soruları cevaplamak için doğrudan kullanılamazlar. Bununla beraber aşağıdaki açıklamalar bakım çıkış sertifikası (CRS) düzenlenmesiyle ilgili yaşanmakta olan birtakım sorunlarla ilgilidir ve bu maddeler EASA’nın konuyla ilgili fikirlerine rehberlik edecektir:
“Uygun şekilde yetkilendirilmiş onaylayıcı  personel”
Bir CRS düzenlemek için onaylayıcı  personel, bakım kuruluşu tarafından onay vermek üzere resmi olarak yetkilendirilmiş olmalıdır.
“Uygun şekilde” ifadesi, kişinin  yalnızca geçerli olan yetki alanı için geçerli olan tüm yeterlilik şartlarına, (Part-145 kuruluşlarınında, lütfen 145.A.30, 145.A.35’e bakınız) ve kişinin elinde bulunan 66 lisansı tarafından sağlanan ayrıcalıklar dahilinde olduğuna uygun olmasıı halinde yetkilendirileceği anlamına gelir ( 66.A.20’ye bakınız).
Bunun anlamı şudur; örnek olarak, daily check + bazı tek kişilik tasklar + Havaracı Arıza defterine kayıtlı arızanın giderilmesi gibi bir bakım işleminin B1 ve B2 ayrıcalıkları (mekanik işler ve aviyonik işler) kapsamında tasklar içeriyorsa, o zaman CRS yalnızca B1ve B2 lisanslarına birlikte sahip onaylayıcı personel tarafından düzenlenebilir. B1 yetkili bir personelin (ya da B2 yetkili bir personelin) tüm bakım etkinliğini kapsayan tek bir CRS düzenlemesi mümkün değildir.  Diğer seçenek ise, mekanik görevler için CRS düzenleyen bir B1 onaylayıcı  personel ve aviyonik taskları için CRS düzenleyen bir B2 onaylayıcı  personel sahip olmaktır, bu çoklu bir CRS sistemi olacaktır.
“Talep edilen tüm bakımların uygun bir şekilde yerine getirilmiş olduğu onaylandığında
Bu, C/S  personelinin her işe ait tüm süreci bizzat yapması ya da süpervize etmesi zorunda olduğu anlamına gelmez, fakat her bir taskın karmaşıklığını değerlendirmek, işlem adımlarının uygulamaya yetkili personele atanmış olduklarından emin olmak, farklı bakım işlmlerini koordine etmek, herhangi bir hata ya da beklenmeyen zorluklar yaşanması halinde personeli desteklemek ve işin tamamlanmış olduğunu ve uygun bir şekilde onaylanmış olduğunu doğrulamak gerekliliği anlamına gelir.
Sonuç olarak, bu işlem yalnızca uzaktan ya da hiç bir şekilde işe katılmadan yürütülebilecek bir idari görev değildir. Bakımın uygun bir şekilde tamamlanıp sertifikalandırılması için işe katılmak konusunda onaylaıcı personel işe müdahale düzeyi bakımından serbesttir. Bu katılım düzeyi kuruluşun prosedürleri ile önceden tanımlanamaz ve sınırlandırılamaz.
Üs bakım, “destek personelinin” görev ve sorumlulukları nelerdir
Hem onaylayıcı personelin hem de destek personelinin yeterlilik kriterleri aynıdır:

  • ilgili tip işli bir Part-66 lisansına sahip olmak zorundadırlar;
  • güncel deneyime ve CT eğitimlerine sahip olmak zorundadırlar;
  • insan faktörleri ve şirket prosedürleri hakkında eğitim sahip olmak zorundadırlar ve
  • aynı yeterlilik değerlendirmesine tabi tutulurlar;

Tek farklılık üs bakım ortamında ek bir fonksiyon  vardır; C kategorisi onaylayıcı personel. Bu işlev daha karmaşık bir bakım ortamı nedeniyle gerekli görülmüştür.
145.A.30(h) maddesi, destek personelinin bakım faaliyetine katılımı ile ilgili olarak “C kategori onaylayıcı personel CRS düzenlemeden önce B1 ve B2 destek personelinin ilgili tüm taskların ve bakım işlemlerinin gerekli standarda göre gerçekleştirilmiş olduğundan emin olması gerekir” şeklindedir.
Bu gereklilik, 145.A.50(a)’da yer alan, onaylayıcı personelin “talep edilen bakımın tamamının uygun bir şekilde gerçekleştiğinden” emin olması gerekliliği ile benzer niteliktedir. Sonuç olarak destek personelinden beklenen katılım düzeyi yukarıda belirtilen onaylayıcı personelden beklenen ile aynı ilkelere sahiptir.
“Sign-Off” yetkisi olan personelin işlevi nedir
AMC 145.A.65(B)(3)3 maddesi, ihmalleri engellemek amacıyla, her bir bakım işlemi ya da bakım paketindeki işlemler tamamlandıktan sonra yetkili personel tarafından resmi olarak imzalanmalıdır. Aynı zamanda “Sign-off” onayı “CRS” onayından farklıdır.
Ayrıca bu AMC “yetkili olmayan personel” (kiralık personel, stajyer..) tarafından yapılan işin imzalanmadan önce “yetkili personel” tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtir . “Yetkili personel” (resmi olarak imzalama (sign-off) yetkisi olan) anlamına gelir.
İmzalama yetkisi olan personeli,  AMC 145.A.30(e)(3)’te yer alan değerlendirme hakkındaki hükümlere tabi bir personel grubudur. Bu değerlendirme “mekanik bakım işlemlerinin bakım dökümanlarında belirtilmiş standarda göre gerçekleştirebileceğini ve gerekli bakım standartlarına göre arıza gidermelerinin yapılabilmesi için süpervizörlerin bilgilendirileceğini” garanti altına almalıdır.
Buna rağmen, bir “imza” yetkisine sahip olmak yetkili kişinin tüm bakım işlemlerini imzalayabileceği anlamına gelmez. Yetkiye sahip olmak, yetkili kişinin yetki düzeyine göre, sahip olduğu eğitim ve deneyime bağlı olarak ve MOE’de tanımlanan bir prosedüre uygun olan işlemleri imzalayabileceği anlamına gelir. Ayrıca, bu kişi yeterli ve bakımı gerekli standarda göre gerçekleştirebiliyor olsa bile, şirketin onaylayıcı personel ve destek personeline ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Onaylayıcı personel ve destek personeli ek bir güvenlik bariyeridir ve yukarıda açıklandığı üzere, farklı görevleri koordine etmek, herhangi bir hata ya da beklenmeyen zorluklar yaşanması halinde personeli desteklemek ve işin uygun standartta tamamlanmış olduğunu ve uygun bir şekilde onaylanmış olduğunu doğrulamak sorumluluğuna sahiptir.
 

Exit mobile version