featured

UÇAĞIN DÜŞÜŞ NEDENİ PİLOTAJ VE EĞİTİM EKSİKLİĞİ Mİ ?

Sivas Kangal’da 30 Eylül 2013 tarihinde düşen askeri uçağın ardından sis perdesi de aralanmaya başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ çatı soruşturmasına düşen olayda ilginç bir rapor hazırlandı. FETÖ ile bağlantılı öğretmen ve pilotların tecrübesizliğine vurgu yapılan raporda paralel ekipten olan üs komutanı etkilendiğinden heyet görevden uzaklaştırılarak yeniden rapor yazıldığı ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan raporda 9 ayrı kaza incelenmeye alındı. Bu kazaların içerisinde 30 Eylül 2013 tarihinde Kangal’da kırıma uğrayan ve pilotların yaralı olarak kurtulduğu kaza da yer aldı.
Yürütülen FETÖ çatı soruşturması dosyasına, 15 Temmuz darbe girişiminde bazı uçakları aktif olarak kullanılan Hava Kuvvetleri’ne ilişkin çarpıcı bir rapor girdi. “FETÖ’yle bağlantılı öğretmen ve pilotların tecrübesizliğinden” kaynaklandığı belirtilerek son dönemde yaşanan uçak kazalarına da yer verilen raporda,1 Hava Kuvvetleri’nde eğitim veren öğretmenlerin yetersizliği ve pilotların tecrübesizliği sonucunda 2 yılda 9 uçak kazasının meydana geldiği kaydedildi. 3 adet F-4 ile 6 adet F-16 uçağının karıştığı kazalar sonucunda 7 pilotun şehit olduğu vurgulandı.
Yetenekli pilotların ordudan uzaklaştırılması ve yerlerine FETÖ mensuplarının getirilmesinin kazaları artırdığı belirtilen raporda, “Gerekli sert önlemler alınmadığı takdirde kazalar devam edecektir. Tüm kaza kırım inceleme analizlerinin Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından yapılması gerekmektedir” denildi. Kazaların ayrıntılarına da yer verilen raporda, “13 Mayıs 2013 tarihinde Suriye krizi kapsamında sınırda bekleme görevi icra eden F-16 savaş uçağının, pilotunun idrarını yaparken bel kemeri tokasını uçuş kumandası ile sandalye arasına sıkıştırdığı için düştüğü de yer aldı. Uçağın düşüş nedeni olaraksa ‘pilotaj ve eğitim eksikliği’ tespitine yer verildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir