UBER, ABD’de New York ile Manhattan arasında helikopter servisini başlattı. UBER Air olarak başlatılan servis ile yolculuk yarıya iniyor. Uber Air’in başlaması ise Türkiye’de son durum nedir merak ettiriyor.
Uber yaptığı açıklamada, New York JFK Havaalanı ile aşağı Manhattan arasında yolcu taşıyan ilk helikopter yolculuğunu başlattığını söyledi. Uber genel müdürü Dara Khosrowshahi uygulamayı doğrulayarak iki nokta arasında stressiz trafikten uzak servisi yaptıklarını ifade etti. Bu durum bir kere daha Uber Türkiye’de son durum nedir merak ettirdi. İşte konu ile ilgili detaylar…
UBER AIR
Uber, 3 yıl önce havadan yolculuk bölümü açacaklarını ilan ettiği zaman, internet ve haber medyası uçan otomobiller üzerine birçok dedikodu dolaşmaya bşaladı. Fakat beklenen bu hava araçları henüz piyasaya sürülmemiş olsa da, Uber, 9 Temmuz’da New York’ta başlayan Uber Copter adlı helikopter servisini başlattı.
Uber’in uygulaması aracılığıyla rezerve edilen yeni hizmet, sekiz dakikalık bir uçuş olan Aşağı Manhattan ve Kennedy Uluslararası Havaalanı arasındaki yolcuları alacak.
Uber Elevate başkanı Eric Allison, “Bu, pek çok yolcunun bir gün geçirdiği bir yolculuk ve onlara büyük miktarda zaman kazandırmak için bir fırsat görüyoruz” dedi.
Şu anda, arabayla bu yolculuk en az bir saat sürebilir ve yoğun saatte trafik, iki saatten fazla sürebilir. Diğer transit modları, metro ve Long Island Demiryolu, 50 ila 75 dakika sürer. Uber Copter, kara taşımacılığı da dahil olmak üzere toplam seyahat deneyimini 30 dakikaya kadar azaltmayı vaat ediyor.
UBER HELİKOPTER ÜCRETİ NEDİR?
8 dakikalık, tek yönlü bir uçuş için ortalama yolculuk kişi başı 200 $ ve 225 $ arasında değişecek ve seyahatin her iki ucunda da özel kara taşımacılığı yapacak.
UBER’İN TÜRKİYE’DE Kİ SON DURUMU NEDİR?
Türkiye’de 25 Mayıs 2018 tarihli karar ile Uber taşımacılık bir nevi yasaklandı. Bu kapsamda, internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı. UBER sürücüleri D2 yetki belgesiyle başka turizm firmalarına kayıtlı olarak iş yapıyorlar.
Buna göre, karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek. Böylelikle yetkisi dışında taşımacılık yapanlara öncelikle uyarı yapılacak, tekrarı durumunda ise belge iptali ve 2 yıl yasaklanmaya varacak idari işlemler uygulanacak.
Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.
Yeni düzenlemeyle taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek. Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerinin 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.
UBERXL SERVİSİ DURDURULDU!
Türkiye’de 2014 yılından beri faaliyetlerini sürdüren UBERXL servisi durduruldu. Yazılı bir açıklamayla faaliyetlerini durdurduğunu duyuran UBER, çok zor bir karar almak durumunda kaldıklarını ve İstanbul’daki faaliyetlerini sürdüren UberXL’nin 31 Mayıs tarihi itibarıyla durdurulduğunu anlatan bir mesaj gönderdi.
(HABERLER)