TYP Gerçekleri

Sefa Abi merhabalar.

Ben 24 yaşındayım.Bu sene mezun oldum.
Rahatsız ediyorum çok özür dilerim.Her zaman takip ediyorum sizi.
Biz SHYO’lulara verdiğiniz desteği sizden başka kimse vermedi.Haddim olmayarak ben TYP hakkında bir yazı yazdım.Beğenirseniz sitenizde yayınlamak isterseniz çok sevinirim .Aklıma direk siz geldiniz.

Not: Bu yazı Airlinehaber.com sitemize, isimsiz olarak gönderilmiş bir yazıdır. Sizlerde sitemizde yayımlanmasını istediğiniz yazıları bizlere sefainan@gmail.com adresi üzerinden gönderebilirsiniz.

***
Aslında açılımının Toplum Yararına Programlar olduğunu İş-Kur un resmi sitesinden öğrendiğimiz meşhur Teknisyen Yetiştirme Programı. Bir diğer deyişle sivil havacılıkla ilgili lise, MYO , SHYO( yeni caf caflı adıyla Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi) eğitimi almışların baş belası.
İlk açılış amacını düşünürsek ortada bir HABOM projesi var, uçak siparişleri var.Ve sivil havacılığın teknik kısımlarıyla ilgili eğitim veren lise,MYO ve SHYO’ların mezun sayıları bu hedefler için yetersiz. Bu yüzden diğer teknik okullardan 2 yıllık makine teknolojisi, elektronik, elektrik olsun 4 yıllık teknik eğitim fakültesi mezunu teknik öğretmen olsun 6 ay eğitim alarak teknisyen yapılmasına karar verilmiş.
İlk başlarda Anadolu SHYO, Erciyes SHYO, Kapadokya MYO bu TYP programı ile THY’ye uçak bakım teknisyeni yetiştiriyorlardı. Daha sonradan Anadolu Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin haklarını yediklerini mü düşündüler veya THY ile bir anlaşmazlık mı oldu orasını kesin bilmiyoruz İş Kur aracılığıyla THY’ye teknisyen yetiştirmekten vazgeçtiler.Şuan da Kocaeli Üniversitesi SHYO, Ege Üniversitesi MYO Uçak Teknolojisi , Kapadokya MYO Uçak Teknolojisi aktif olarak TYP programı ile uçak teknisyeni yetiştirmekteler.
Gelelim sadede.
İçinde THY, TYP , 6 aylık uçak teknisyeni, işkur , uçak ,uçak teknisyeni geçen tüm haberleri taradım. Tüm haberleri okudum.Yıllarca hep bu alanda verilen mezun sayısının azlığından yakınmışız, verilen eğitimin kalitesiz olduğundan yakınmışız  (ki bu eğitimi veren üniversiteden mezun olanları işe almayıp  bu üniversite ile TYP kursuna havacılık alakalı olmayan kişileri yetiştiriyorsanız eğer demek ki sorun eğitim değil) , işte SHYO şöyle MYO böyle. Mantar gibi türedi demişiz. TYP ile havacılıkla alakası olmayan bölümlerden eğitim alıp uçak teknisyeni olan arkadaşlar hep SHYO’luların bir şey bilmediğini , kendilerinin daha iyi olduğu için THY tarafından bu şekilde istihdam edildiğinden bahsetmiş.Israrla demişler biz çok iyiyiz diye.
Ama bir Allah’ın kulu da çıkıp da ‘Yahu İş Kur bu 6 aylık kurs ile eğitime alınan kişilerin belirli bir süre boyunca sigorta primleri ödüyor, bu işin maliyet kısmı çok büyük , asıl sebep para ’ dememiş.
Aşağıda ki  kanun olayın sebebini gayet iyi özetliyor.
– SGK İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ (6111 sayılı kanuna göre);
6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile, Kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde, işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere işverenlere 6 ay ile 48 ay arasında değişen sürelerde, işçinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işsizin işe alındığı tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Ayrıca, söz konusu yasada, işçinin Türkiye İş Kurumun kayıtlı işsizler arasından(veya Kurum aracılığı ile) işe başlatılması halinde ilave 6 aylık süre ile teşviş uygulamasından faydalanılmaktadır
 Ayrıca İŞ KUR uzmanlarına göre de, 2000 kişinin çalıştığı bir işyerinde 200 kişiyi bu kapsamda işe almanın maliyet avantajı 6 ay için yaklaşık olarak 1.5 milyon TL imiş. Oy oy oy.
Ee kusura bakmayın da teknisyenin maaşını nasıl düşürsem, yahu teknisyen bu nasıl o kadar para alır diye düşünen bir iş veren  profili hayal ettiğinizde ‘ para ‘ her şeydir. TYP’nin dersine giren üniversite hocasının da.

 

Exit mobile version