Tutuklu 3. Havalimanı İşçi Sayısı 27 Oldu, İmza Kampanyası Başlatıldı

3. Havalimanı inşaatında eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerin serbest bırakılması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanya duyurusunun yapıldığı toplantıda üç işçinin daha tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.
3. Havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma koşullarını protesto etmek için 14 Eylül Cuma günü eylem yapmaya başlayan ve tutuklanan 27 inşaat işçisinin serbest bırakılması talebiyle bir imza kampanyası başlatıldı.
Kampanyayı inşaat iş kolunda faaliyet gösteren İnşaat ve Yapı İşçileri (İYİ-SEN), İnşaat İş ve Devrimci İşçi Sendikaları’na bağlı Dev Yapı İş sendikaları yürütüyor.
İmza kampanyasının duyurusu için Beşiktaş’ta bulunan DİSK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantının yapıldığı salona “Tutuklanan işçiler ve sendikacılar serbest bırakılsın! İşçilerin tüm talepleri kabul edilsin” yazılı pankart asıldı.
Toplantıda işçilere ilişkin güncel bilgiler de paylaşıldı. İnşaat işçilerinin peyderpey işten atıldığı belirtilirken, sadece 3. Havalimanı değil tüm şantiyelerin inşaat işçileri için kölelik koşulları olduğu ifade edildi.
Yaygın basın tarafından inşaat işçilerinin en masum taleplerinin dahi görmezden gelindiğine de dikkat çekilen açıklamada, “Bir tarafta onların medyası ve yalanları. Onların değirmenlerinin geldiği su orası bu anlamda çok net tutarlı davranıyorlar. Nereden parayı alıyorlarsa ona göre konuşuyorlar” denildi.

Üç işçi daha tutuklandı

İnşaat İş’ten Kadir Kurt kısa bir açıklama yaptı.
Kurt üç sendikanın bundan sonra ortak hareket edeceğini vurguladı.
3. Havalimanı işçilerinin tüm işçilerin sorularını dile getirdiğini; bu nedenle de mücadelelerinin çok anlamlı olduğunu söyleyen kurt, dün akşam üç işçinin daha tutuklandığını ve tutuklu sayısının 27’ye ulaştığını belirtti.

İmza metni

3. Havalimanı için açılan imza metnine 50’yi aşkın kişi ve kurumun imza attığı ifade edildi.
İmza metni şöyle:
3. Havalimanı’nda iş cinayetlerine, kölece çalışmaya, insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına, ücretlerin ödenmemesine, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, aşağılanma ve horlanmaya karşı biriken öfkelerini, direnme haklarını kullanarak ifade eden arkadaşlarımızın 600’den fazlası gözaltına alındı. Günlerce gözaltında tutuldu, şiddete, baskı ve sindirme yöntemlerine maruz kaldıktan sonra önemli bir kısmı serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan ve aralarında dört İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 24 işçi arkadaşımız tutuklanarak önce Metris Cezaevi’ne oradan da Silivri’ye götürüldü.
Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar. Onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi.
Biz imzacı sendikalar olarak işçi arkadaşlarımızın tutuklanmasını işçilerin haklı taleplerine ve örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olarak görüyor, tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
3. Havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. Havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz.
Başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.(bianet)

Exit mobile version