TUSAŞ’ın ANKA-3 Uçağı Yunanistan’da Panik Yaratıyor: Atina Çareyi Fransız Neuron’da Arıyor

TUSAŞ'ın ANKA-3 Uçağı Yunanistan'da Panik Yaratıyor: Atina Çareyi Fransız Neuron'da Arıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hayalet uçak ANKA-3, Yunanistan’da büyük bir endişeye yol açtı. Atina, ANKA-3’e eşdeğer bir insansız uçak arayışına girerken, gözünü Fransızların deneysel İHA’sı Neuron’a dikti. Yunan basını, Yunan Genelkurmayı’nın Dassault firmasına ortak üretim teklifi sunmaya hazırlandığını öne sürüyor.

ANKA-3, Türkiye’ye F-35’lerle üstünlük kurmayı amaçlayan Yunanistan’ın planlarını altüst etti. Derin harekât görevleri için kritik öneme sahip bu uçağın benzerine sahip olmayı hedefleyen Yunan yetkililer, çareyi Fransız Dassault şirketinin delta kanat insansız uçağı Neuron’da buldu. İnternet gazetesi Newsbeast’ten Georgios Sarris, Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Demosthenes Grigoriadis’in, Dassault Havacılık firmasına Neuron üretimi konusunda teklif götürmeye hazırlandığını iddia ediyor.

Atina’nın Neuron Üzerindeki Umudu

İlk uçuşunu 2012 yılında gerçekleştiren ve Fransızlar tarafından radar testlerinde kullanılan Neuron, İspanyol ve İtalyan orduları tarafından da denendi. Rafale savaş uçağı ile birlikte gösteri uçuşu yapan Neuron, 6. nesil savaş uçağı projelerinin hız kazanmasıyla daha da önemli hale geldi. Yunan basını, Neuron’un tasarım çalışmalarında Yunan mühendislerin de yüzde 10 oranında katkı sağladığını belirterek, Fransa’nın bu projeyi Yunanistan’a vermeye sıcak bakabileceğini savunuyor.

Yunanistan’ın Yerli İHA Projeleri Reddedildi

Yunan medyası, Neuron İHA’larının 10 metre uzunluğunda, 12,5 metre kanat açıklığına sahip ve 5 ton kalkış ağırlığıyla bombardıman görevlerini icra edebileceğini belirtiyor. Aynı zamanda, Yunanistan’ın yerli üretim İHA projeleri olan Archytas ve Gripa’nın seri üretime geçmeyeceği ileri sürülüyor. Uzmanlara göre, bu projeler Türk Bayraktar TB2, TB3, AKINCI ve KIZILELMA’nın gerisinde kalıyor.

ANKA-3’ün Başarısı ve Geleceği

TUSAŞ’ın ANKA-3’ü ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdi ve 2025 yılında envantere girmesi planlanıyor. ANKA-3’ün çift motorlu versiyonu da geliştiriliyor. 6. nesil savaş konseptinde Fransızların hem fedai uçak hem de derin saldırı amacıyla kullanmak istediği ancak yavaş ilerleyen Neuron projesi, ANKA-3 sayesinde yeniden canlanabilir.

Exit mobile version