TUSAŞ ve Azerbaycan Ortaklığı: Su-25

TUSAŞ ve Azerbaycan Ortaklığı: Su-25 “Laçin” Gövde Gösterisi Yaptı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Azerbaycan Hava Kuvvetleri için modernize ettiği Su-25 “Frogfoot” saldırı uçağını, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen ADEX-2024 savunma fuarında sergiledi. LAÇIN adını taşıyan uçak, Azerbaycan’ın askeri kapasitesini artırmak için yapılan kapsamlı modernizasyon çalışmalarının bir sonucu olarak dikkat çekti.

TUSAŞ’ın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin saldırı uçağı filosunun modernizasyonuna ilişkin anlaşma, 2023 yılı yazında İstanbul’da düzenlenen IDEF-2023 savunma fuarında imzalandı. Anlaşmanın ardından Su-25, Türkiye’ye gönderilerek modernizasyon çalışmaları başlatıldı. EDR On-Line’ın haberine göre, yükseltme çalışmaları tamamlanan uçak, bu yılın Mayıs ayında Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Yüksek Teknoloji ile Donatılan “Laçin”

Modernizasyon kapsamında, Türk savunma sanayi şirketleri, uçağın silah kontrol sistemine ileri teknolojiye sahip Türk yapımı hassas güdümlü füzeler ve bombalar entegre etti. Bu yeni sistemlerle donatılan Laçin, Roketsan tarafından geliştirilen SOM seyir füzesi ve Aselsan tarafından üretilen OFAB-250-LG güdümlü hava bombası gibi ileri silahlarla desteklenerek ADEX-2024’te statik sergide yer aldı.

Su-25 Laçin’in modernizasyonu iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. İlk aşama olan “Merhale-1” kapsamında uçağa, KGK güdüm kitiyle donatılmış MK83 1.000 lb ve MK82 500 lb güdümlü bombaların entegrasyonu için UBAS atış kontrol sistemi yerleştirildi. KGK güdüm kitine sahip bu bombalar, uçakların düşman hava savunma bölgesine girmeden yer hedeflerine yüksek doğrulukla saldırmasını sağlıyor.

İkinci Aşama: Tam Aviyonik Yenileme

Modernizasyonun ikinci aşaması olan “Merhale-2”de ise uçağın aviyonik sistemleri tamamen yeniden tasarlanarak daha gelişmiş GPS güdümlü HGK bombaları ve SOM seyir füzelerinin entegrasyonu sağlandı. Bu çalışmalar, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin modern savaş yeteneklerini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

Yakın gelecekte, Azerbaycan’a SOM seyir füzelerinin teslimatına başlanması ve bu silahların Akıncı İHA’larına ve Su-25 uçaklarına entegre edilmesi planlanıyor.

Azerbaycan’ın Modern Savaş Gücü

2024 yılı itibariyle Azerbaycan Hava Kuvvetleri envanterinde, 14 MiG-29 savaş uçağı ve 38 Su-25 saldırı uçağı bulunuyor. ADEX-2024 fuarında sergilenen bilgiler doğrultusunda, Azerbaycan MiG-29’ların yerine Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17C savaş uçaklarını da envantere almaya başladı.

TUSAŞ’ın Su-25 Laçin modernizasyonu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki savunma iş birliğinin derinleştiğinin bir göstergesi olarak öne çıkarken, bölgedeki askeri dengelerde de önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir