TUSAŞ, Otonom Kol Uçuşu (OKU) Konsepti Geliştirme Çalışmalarını Sürdürüyor

TUSAŞ, Otonom Kol Uçuşu (OKU) Konsepti Geliştirme Çalışmalarını Sürdürüyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), yeni ürünler elde etmek amacıyla geliştirdiği Otonom Kol Uçuşu (OKU) Konsepti’nin çalışmalarına devam ettiğini duyurdu. TUSAŞ Kurum İçi İletişim Dergisi’nde yapılan açıklamaya göre:

“Günümüzdeki ve gelecek 10 yıl için tahmin edilen harekat ortamında hava kuvvetlerinin üstünlüğünün sağlanmasında önemli bir etken olacak, yeni teknolojilerin en üst seviyede kullanıldığı Otonom Kol Uçuşu (OKU) Konsepti’ne yönelik çalışmalar devam ediyor. Milli Muharip Uçak KAAN ve ANKA III özelinde başlayan konseptin, ileriki dönemde Türk Havacılık Uzay Sanayii ürünü ve standardı hâlini alarak diğer platformlarda da kullanılması planlanıyor.”

OKU Konsepti, insanlı ve insansız sistemlerin birlikte görev icra etmesini sağlayarak, hava harekatının sürekli artan karmaşıklığına ve tehditlere karşı daha etkili bir çözüm sunmayı hedefliyor. Bu konseptte, TUSAŞ tarafından geliştirilmiş ya da geliştirilecek olan insanlı ve insansız platformların bir takım hâlinde harekat ortamında görevlerini icra etmesini sağlayacak teknolojiler kullanılacak.

TUSAŞ, OKU Konsepti’nde yapay zekâ, otonomi, sensör ve veri füzyonu, haberleşme, hassas seyrüsefer, insan-makine arayüzü teknolojilerini kullanıyor. Bu teknolojilerin tüm ürünlerde kullanılması planlanıyor.

Proje, Milli Muharip Uçak KAAN ve ANKA III platformlarıyla başladı ve bu platformlarda OKU Konsepti’nin hayata geçirilmesi hedefleniyor. TUSAŞ, OKU Konsepti’nin hedeflerini şu şekilde belirtiyor:

  • Pilotun harekat ortamındaki etkinliğini artırarak riski azaltmak ve pilot iş yükünü kabul edilebilir seviyede tutmak.
  • OKU Konsepti’ni tek platform odaklı değil, ürün ailesi seviyesinde bir Türk Havacılık Uzay Sanayii ürünü ve standardı olarak geliştirmek.
  • Teknolojiyi en üst seviyede kullanmak ve yeni teknolojileri hızlı şekilde konsepte dâhil etmek.
Exit mobile version