TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, atılan adımları tek tek anlattı

TUSAŞ

Havacılık haberlerine göre; Savunma sanayiinde ‘yerli ve milli’ atılım, son yıllarda Türkiye’yi alanın en çok konuşulan ülkelerinden biri haline getirdi. KAAN, HÜRJET ve TCG Anadolu gibi hamleler sonrası dünya, ihracat için Türkiye’nin kapısını çalmaya devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TGRT Haber’de atılan adımları tek tek anlattı.

TUSAŞ‘ın projeleri hakkında bilgi veren Kotil, sektörün dünyada yükselen devi olan Türkiye’nin attığı adımlara değindi.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil‘in açıklamalarından satır başları şöyle;

HÜRKUŞ 2’DE GELİNEN SON NOKTA

“Tasarımını biz yaptık. Motoru Kanada’dan geliyor ama bizim malımız. Bunu ihraç da ettik. İlk uçağımız bu.

HÜJRET PROJESİNDE SON DURUM

Biz uçakları bitirdikten sonra uçuş işletmeye teslim ederiz. Sık sık uçacak. 2025’te teslimatı başlayacak. Ayda iki tane üreteceğiz. Hem hava kuvvetlerimize hem de ihracat olarak. Koca bir radar gelecek ve küçük bir F-16 olacak. Geldiği zaman bugünkü F-16 kadar yetenekli. Daha az yük alıyor, hızı biraz daha düşük ama işe yaracak. Yarışa sonradan girdik ama sondan girmedik. 

Biz insana yatırım yaptık. Ben TUSAŞ’a 2016’da başladım. 1.200 mühendisimiz vardı şu anda 6 bin mühendisi geçtik. 5 bin tane genç yetişti ve bunları onlar yaptı. Onların eseri. Yeni yüzyıl var. Bu Türklerin yüzyılı. Geçmiş geride kaldı artık.

KAAN F-35’İN ÜSTÜNDE BİR UÇAK

KAAN çok önemli. 5. nesil savaş uçağı. Yanında ANKA-3’ümüz de görünmez bir İHA, geldiği zaman 6. nesil olacak. Amerika’nın, Rusya’nın, Çin’in 5. nesil uçağı var, Türkiye’ninki de yıl sonunda uçacak. Planımız öyle. Bunu 5. nesil yapan geometrisi, şekli. Bombaları içinde saklaması… Yüzde 100 yerli bir uçak olacak. Böyle bir uçak 100 milyon dolara satılır.

F-35’in üstünde bir uçak bu. 2028’de Hava Kuvvetleri’ne 20 tane teslim edilecek. 2029 itibarıyla ayda 2 tane üretilecek. Türkiye istediği ülkeye satabilir. Bu da bugünkü rakamla yılda 2.4 milyar dolarlık ihracat yolu açar.

ATAK-2’NİN İHRACAT BAĞLANTILARI BAŞLADI

Çok güçlü bir helikopter, 11 ton. İnşallah 2025’te kara kuvvetlerine teslimat yapıyoruz. Çok ihracat yapacağız, ihracat bağlantılarına bile başladık. Hangi ülkeler olduğunu imza atmadan söyleyemiyoruz.

Bütün Afrika ülkeleri Türkiye’den savunma ürünleri alıyorlar çünkü ülkelerini korumaları gerekiyor. Latin Amerika çok alıyor. NATO ülkeleri de almaya başladılar. Bize göre teknolojide, savunma sanayiinde ‘koca koca’ olan ülkeleri geçtik, onlara ürün veriyoruz.”

Exit mobile version