Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:”Havayolunu halkın yolu yaptığımız gibi, ‘havayoluyla uçmayan kalmayacak’ diyerek bu sözümüzü de yerine getirerek Türkiye’yi dünyanın havacılık merkezi haline getirdik. Bunun sonucudur ki artık orta, büyük ölçekli havalimanlarıyla yetinmeyen, denize havalimanı yapan ülke olmaktan öteye giderek dünyanın en büyük havalimanını yapar hale geldik””Eskiden 300 milyon para bulabilmek için IMF’nin kapılarında dileniyorduk ve onların temsilcilerini Türkiye’ye geldiklerinde davul zurnayla karşılıyorduk. Bakanlarımız, başbakanlarımız önlerinde el pençe divan duruyorlardı ki bize 100 milyon dolar borç versinler diye. O günlerden Muş’ta sadece bir projeye 1.9 milyar lira harcanan bir ülke haline geldik”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Havayolunu halkın yolu yaptığımız gibi, ‘havayoluyla uçmayan kalmayacak’ diyerek bu sözümüzü de yerine getirerek Türkiye’yi dünyanın havacılık merkezi haline getirdik.” dedi.
Arslan, havalimanı terminal binası ve apron yapımı temel atma töreni ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Muş’a geldi.
Havaalanında düzenlenen temel atma töreninde konuşan Arslan, 15 yıldır AK Parti hükümetleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın liderliğinde ülkenin her yerinde bir kalkınma seferberliğinin olduğunu söyledi.
Bu kalkınma hamlesinden Muş’un da yararlandığını belirten Arslan, “Bir çok yerde bir çok işi başlatıyoruz. Temel atmalara, açılışlara yetişemiyoruz. Geçmişte insanlar temel atacak iş bulamıyorlardı, sadece bir kamyon taş dökerek adına temel atma diyorlardı. Biz tam tersine gerçek temel atmalara yetişemiyoruz. Muş havalimanı çok güzel bir terminal binasına kavuşacak.” diye konuştu.
– “Havalimanı sayısı 26’dan 55’e yükseldi”
Bakan Arslan, 15 yıldır Türkiye’de “Havayolu, halkın yolu olacak” seferberliği kapsamında 26 olan havalimanı sayısını 55’e yükselttiklerini, yılda 35 milyon yolcudan 180 milyon yolcuya hizmet eden ülke haline geldiklerine işaret etti.
Amerika’dan uzakdoğuya, Kuzey Avrupa’dan Afrika’ya hava taşımacılığının merkezi olacaklarını ve bunun hakkını vereceklerini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:
“Havayolunu halkın yolu yaptığımız gibi, ‘havayoluyla uçmayan kalmayacak’ diyerek bu sözümüzü de yerine getirerek Türkiye’yi dünyanın havacılık merkezi haline getirdik. Bunun sonucudur ki artık orta, büyük ölçekli havalimanlarıyla yetinmeyen, denize havalimanı yapan ülke olmaktan öteye giderek dünyanın en büyük havalimanını yapar hale geldik. İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanını yaparken bunu biliyoruz ki bu ülkemiz insanına hizmet edecek. Hem de dünyadaki hangi ülkenin olursa olsun vatandaşının bir kıtadan diğer kıtaya gitmesini sağlayacak, ülkemizin ekonomisine katma değer sunacak. Bundan Muşlular da diğer illerimizdeki insanlarımız da yararlanacak.”
– “Muş’ta yatırımların değeri 1 milyar 584 milyon lira”
İstanbul’da dünyanın mega projelerini, Avrasya Tüneli’ni, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprülerini yaparken, buralardan oluşan katma değerle Muşlulara ve diğer insanlara hizmet etmeyi hedeflediklerini anlatan Arslan, bunun sonucu olarak yılda 330 uçağın uçtuğu Muş’un bugün 2 bin 535 uçağın uçtuğu kent haline geldiğine dikkati çekti.
Muş’tan İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya uçak seferlerinin yapıldığını anımsatan Arslan, gerçekleştirilen yatırımlarla yetinmeyerek kent halkına nasıl daha fazla hizmet edebileceklerinin gayreti içinde olduklarının altını çizdi.
Arslan, Muş’ta havalimanı ve terminal binasının yanı sıra bakanlık olarak çok önemli hizmetlere imza attıklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
“Sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak yaptığımız yatırımların değeri 1 milyar 584 milyon lira. Yollarda, havalimanı ve diğer alanlarda Muş’a çok hizmet yaptık ama biz ‘yeter’ demiyoruz. Halkımızın daha fazlasını hak ettiğine inanıyor ve bu yatırımları arttıracağız diyoruz. Muş’ta çok yakın akrabalarım var. Çocukluğumdan beri Muşluları biliyorum. Bakanlık olarak ülkemizin 81 iline hizmet ederken bölge ile ilgili ilave sorumluluğumuz var. Bunun bilincinde olarak bugün hizmetleri görmek için koşturuyoruz. Muş’ta 2003’te 16 kilometre bölünmüş yol varken biz bunun üzerine 112 kilometre daha ilave ettik. Sıcak asfalt yokken 112,5 kilometre sıcak asfalt var şu anda. Muş-Bitlis karayolu 83 kilometre sıcak asfalt oldu. 114 kilometre bölünmüş yol yaptık Muş-Bingöl yoluna. Üniversitemiz öğrencilerinin ulaşımının daha konforlu olması için 12 kilometrelik yol yapıldı.”
– “Eskiden IMF kapısında dileniyorduk”
Muş’ta çok önemli yol projelerini hayata geçirdiklerini, önemli projelerin de devam ettiğini anımsatan Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Palu-Genç-Muş Demiryolu projesinin çalışmalarını yürütüyoruz. 1,9 milyar liralık yatırım. Eskiden 300 milyon para bulabilmek için IMF’nin kapılarında dileniyorduk ve onların temsilcilerini Türkiye’ye geldiklerinde davul zurnayla karşılıyorduk. Bakanlarımız, başbakanlarımız önlerinde el pençe divan duruyorlardı ki bize 100 milyon dolar borç versinler diye. O günlerden Muş’ta sadece bir projeye 1,9 milyar lira harcanan bir ülke haline geldik. Bunun müsebbipleri elbette Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız. Onlara dünden bu güne yol arkadaşlığı yapanlardan Allah razı olsun. 15 yıldır olağanüstü destekle Cumhurbaşkanımızın, ekip arkadaşlarının yanında duruyorsunuz. Torunlarınızın, çocuklarınızın geleceğinin arkasında duruyorsunuz. Biz de bu konuda size daha çok hizmet edeceğiz.”
– “Bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız”
Muş’ta haberleşme alanında da önemli mesafeler katettiklerini, fiber hatları, baz istasyonu sayılarını arttırdıklarını belirten Arslan, 2002 yılında geniş bant internet abonesi yokken bugün 197 bin abonenin bulunduğunu söyledi.
Ahmet Arslan, vatandaşların 15 Temmuz’daki gibi şehit olmak pahasına ülkesine ve geleceğine sahip çıktıkça hükümet olarak hizmetlere devam edileceğini bildirerek, hizmetleri bir bir yerine getirerek halkın yaşam standartlarını yükselteceklerini, bölgenin ekonomisini, sanayisini büyütmenin yollarını arayacaklarını vurguladı.
Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak amacıyla Muş’un da aralarında bulunduğu 23 ilde Cazibe Merkezleri Programı’nı başlattıklarını anımsatan Arslan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu konudaki çalışmalar son aşamasına geldi. Bir kaç gün içinde açıklamasını yapacağız. ‘Geri kalmışlık, kaderine terk edilmişlik bu bölgelerin kaderi olamaz’ diyen Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 yıldır yaptığı gibi bölgeleri kalkındıracağız. Bununla bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız. Muşlu İzmir’e uçmak istiyor, biz şirketlerimizle konuşacağız. Yeteri kadar yolcu çıkarsa baş üstüne. 2 yıl önce buradan Bursa’ya uçak yoktu. Şimdi seferler yapılıyor. Bizim görevimiz terminal yapmak, uygun hale getirmek, sonra havayolu şirketlerine ‘gelin inceleyin’ diyerek ilave uçak koydurmaktır.”
– Diğer konuşmalar
Vali Aziz Yıldırım ise Muş Havalimanı’nda haftada 52 sefer düzenlendiğini aktararak, “100 bin yolcu kapasiteli mevcut binamız bu potansiyeli karşılayamamaktadır. Yeni binamız buna uygun olarak inşa edilmektedir. Yıllık 2 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitededir. Çalışmaların tamamlanmasıyla bütün tesislerimiz yenilenmiş olacak ve havalimanımız uzun süre ek yatırımlara ihtiyaç duymadan vatandaşlarımıza hizmet verebilecek.” dedi.
AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek de ulaştırma sektöründe Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Muş’ta da önemli yatırımlara imza atıldığını, bundan dolayı başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese minnettar olduklarını dile getirdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, son zamanlarda havayolu ulaşımının diğer ulaşım yolları arasında özel bir önceliğe sahip olduğunu, Türkiye’nin de bunun dışında kalmadığını, hükümetin sektöre yönelik aldığı kararlar neticesinde havacılık sektörünün büyük hız kazandığını anlattı.
Ocak, Türkiye’nin son yıllarda yapılan yatırımlarla dünya sivil havacılık sıralamasında 11. sıraya yükseldiğini kaydederek, hedeflerinin yeni yatırımlarla birlikte ilk 3 sıraya çıkmak olduğunu belirtti.