Türkiye’nin KAAN’ı: Beşinci Nesil Savaş Uçakları Arenasında Güçlü Bir Oyuncu

Türkiye'nin KAAN'ı: Beşinci Nesil Savaş Uçakları Arenasında Güçlü Bir Oyuncu

Havacılık ve uzay endüstrisi, Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN’ın ve Rusya’nın Su-57’si gibi iki yeni beşinci nesil savaş uçağının ortaya çıkmasıyla heyecanlandı. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin KAAN’ı başarılı bir ilk uçuş gerçekleştirirken, aynı dönemde Rusya Su-57’sini Kh-59MK füzeleriyle donatarak Ukrayna hava sahasına sızdı.

Milli Muharip Uçağı KAAN’ın, 1 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirdiği başarılı açılış uçuşuyla medyanın büyük ilgisini çekti. İspanyol savunma haberleri merkezi Defensa.com, KAAN’ı Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçakları dünyasında etkili bir oyuncu olma hedefiyle nitelendirdi. Milli Muharip Uçağı KAAN, Lockheed Martin tarafından geliştirilen, F-22 Raptor ve F-35’in hünerlerine rakip olabileceği iddiaları da dikkat çekti.

Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN projesine verdiği öncelik, geçmiş deneyimlerle şekillenmiş. Türkiye, önceden F-35 projesine dahil olmuş ancak S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle projeden çıkarılmıştı. Ancak KAAN projesi, Türkiye’nin F-35 tedarikinde yaşadığı engellemeye rağmen devam etmekte ve hatta hızlanmakta. Bu hızlı gelişme, Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmanın etkili olduğu düşünülmekte.

Rusya’nın Su-57’si ise Kh-59MK füzeleriyle donatılarak Ukrayna hava sahasına sızma girişiminde bulunmuştur. Ancak eleştirel raporlara göre, Su-57’nin Ukrayna’nın iyi korunan hava sınırlarını ihlal etme cesaretine sahip olup olmadığı sorgulanmıştır. Su-57’nin taşıdığı Kh-59MK füzelerinin saldırı menzili ise maksimum 300 km olarak belirtilmişti.

Uzmanlara göre, Su-57’nin Ukrayna hava sahasına girişi, KAAN gibi gelişmiş bir savaş uçağı tarafından etkisiz hale getirilebilecek riskler içermekte. KAAN, radar karıştırma yetenekleri, gizlilik özellikleri ve güçlü silah sistemleri ile dikkat çekmekte. Türk savunma endüstrisinin bu hamlesi, uluslararası arenada KAAN’ın etkin bir oyuncu olma potansiyelini artırmakta.

Exit mobile version