TUSAŞ/TAI bünyesinde kurulan ve az sayıda ülkede bulunan tesis ile Türkiye; uzay sistemleri montajı ve test hizmetlerini sürdürerek bu alanda küresel oyuncu oldu.
TAI bünyesinde kurulan Türkiye’nin tam kapsamlı ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi, görüntülendi. Kütlesi 5 tona kadar ulaşan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği merkezde, Türksat 6A’nın üretimi yapılacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi kapılarını açtı. Göktürk-1 uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testlerinin gerçekleştirildiği Merkezde, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A geliştirilerek üretilecek.
Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Türksat AŞ tarafından yatırım maliyeti karşılanan merkezin işletmesini TAI yapıyor. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik temiz oda ve yer destek ekipmanlarına sahip merkezde, kütlesi 5 tona kadar birden fazla uydunun aynı anda montajı, entegrasyonu ve test faaliyetleri gerçekleştirilebilecek. Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testleri yapıldı.
UYDULARA İŞLEVSELLİK KAZANDIRACAK
Merkez, askeri havaalanına doğrudan bağlantısıyla emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağladı. Yer gözlem, haberleşme ve benzeri özelliklerdeki tüm uzay sistemlerinin fırlatılmaya hazır hale gelinceye kadar yapılması gereken tüm aşamalarında hizmet verebilecek şekilde tasarlanan USET Merkezi’ndeki uydu montaj faaliyetleri kapsamında, ekipman, alt sistem, kablolama ve yapısal parçalar bir araya getirilerek uydunun oluşturulması amaçlanıyor. Buradaki “entegrasyon” faaliyetleriyle ekipman ve alt sistem bağlantıları yapılacak uydular, işlevsellik kazanacak.
Sanal uzay şartları oluşturuldu
Merkezde uydunun uzayda karşılaşabileceği olası tüm senaryolar oluşturularak uydu bileşenlerinin performanslarının doğrulanacağı “fonksiyonel testler” gerçekleştirilebiliyor. Isıl vakum testleriyle merkezde zorlu uzay koşulları oluşturularak uzay ortamının benzeri şartlar oluşturuldu.