Türkiye'nin F-35 Programına Dönüşü Yunan Lobisini Panikletti

Türkiye’nin F-35 Programına Dönüşü Yunan Lobisini Panikletti

Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olmasına yönelik ABD’den gelen talepler, Yunan lobisini alarma geçirdi. Türkiye’nin kendi savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ı geliştirmesiyle birlikte, Yunan lobisi, ABD yönetimine mektup göndererek Türkiye’nin F-35 programına katılımının engellenmesini talep etti.

Yunan Lobisinden İmza Kampanyası

ABD’deki Yunan lobisi, Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye’nin F-35 programına yeniden kabul edilmesini önlemek amacıyla bir imza kampanyası başlattı. Yunan basınına yansıyan haberlere göre, HALC, Biden Yönetimi’ndeki yetkililere Türkiye’nin katılımının engellenmesi için dört senatör ve temsilciye mektup gönderdi. Mektupta, “Türkiye, F-35 programına yeniden kabul edilme ayrıcalığına kavuşmadan önce Amerikan halkına kanıtlaması gereken çok şey var” ifadesi dikkat çekti.

Mavi Vatan Endişesi

Yunan lobisi, Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı devriye uçuşlarından rahatsız olduklarını ve Türkiye’nin Mavi Vatan ideolojisini hazmedemediklerini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Türkiye’nin bağımsız dış politika çizgisine dikkat çekmesine atıfta bulunarak, Ankara’nın izlediği başarılı dış politikayı eleştirdi.

Türkiye’nin KAAN Projesi

Yunan lobisinin endişeleri, Türkiye’nin ambargolara karşı geliştirdiği MMU KAAN projesiyle de artmış durumda. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen KAAN, radar dalgalarını sönümleme özelliklerine sahip, çift motorlu ve düşük görünürlüklü bir savaş uçağıdır. Gelişmiş atış sistemleri ve çift fonksiyonlu radar ile donatılmış olan uçak, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve 360 derece elektro optik gözetleme sistemini kullanacak.

Stratejik Taarruz Yeteneği

KAAN, toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıma kapasitesine sahip olacak ve Türkiye, bu projeyle 5. nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasına girmeyi hedefliyor. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda stratejik taarruz yeteneği ile dikkat çeken KAAN, Türkiye’nin savunma sanayisindeki atılımlarını pekiştiriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 3 hafta önce

    Bu ülkenin başındaki bu sitede de yer alan haberde yerli ve milli yapıyoruz dedikleri şeyleri abd desteğiyle yapabildiğimizi itiraf etti hala şöyle uçak,radar yaptık böyle füze geliştirdik masalları anlatıyorlar…

6 Yorum

  1. 3 hafta önce

    Negatif yorumlara bir cümle cevap olarak yeter: Apalamadan yürünmez

    Cevapla
  2. 3 hafta önce

    Ucan teneke f 35,,,,maliyeti yüksek,en önemlisi bu uçağı alanlar abd nin kucağında,, zira hergun abd kod gönderirse uçuyor,, alan ülkeler bin pişman……yazılımı milli olursa….

    Cevapla
  3. 3 hafta önce

    Bu ülkenin başındaki bu sitede de yer alan haberde yerli ve milli yapıyoruz dedikleri şeyleri abd desteğiyle yapabildiğimizi itiraf etti hala şöyle uçak,radar yaptık böyle füze geliştirdik masalları anlatıyorlar…

  4. 3 hafta önce

    Beşinci nesil motoru takmadan besibci nesil diyemeyiza bugün beşinci besil uçağımız yok dörtbucu nesil ucagimizda yok dorduncu nesil uçağımız var Yunanistan’ın dortbucuk nesilucagi var beşinci nesil ucaaginida sipariş etti insansız hava araçlarıyla avunmaya devam ediyoruz inşallah enkisamanda kaani beşinci nesil olarak tamamlariz

    Cevapla