Türkiye'nin 40 Uçak Siparişi Airbus'ı Canlandırdı

Türkiye’nin 40 Uçak Siparişi Airbus’ı Canlandırdı

Türkiye’nin Eurofighter konsorsiyumuna verdiği 40 adet savaş uçağı siparişi, Airbus ve ortakları için büyük bir fırsat yarattı. Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’nin ortaklığında üretilen Eurofighter Typhoon uçakları için son dönemde bir dizi yeni sipariş alındı. Alman Hava Kuvvetleri için 38 adet uçak üretmekte olan Eurofighter konsorsiyumu, Berlin’in ek olarak 20 uçak talebi ve İtalya’nın 24 jet siparişiyle birlikte yoğun bir üretim sürecine girdi.

Alman ve İtalyan Talepleri Artıyor

Alman yönetimi, Suudi Arabistan’ın 48 adet uçak alım talebini bir süre önce onaylamıştı. Suudi Arabistan’ın Fransız Dassault’a yönelebileceği ihtimali üzerine bu onay hızlandırıldı. Suudi Arabistan ile nihai anlaşma henüz yapılmadı ancak Almanya ve İtalya’dan peş peşe gelen siparişler dikkat çekiyor. Berlin yönetimi, Bundeswehr’e 20 Eurofighter daha kazandıracaklarını açıklarken, İtalyanlar da 24 yeni Typhoon alımı planlarını duyurdu.

Havacılık Uzmanı Gareth Jennings’in Açıklamaları

Havacılık uzmanı Gareth Jennings, İtalyan hükümetinin yeni Eurofighter siparişi üzerinde çalıştığını belirtti. İtalyan basını ise, ülkede F-2000A olarak adlandırılan Eurofighter uçaklarının alımının Savunma Komisyonu ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldüğünü yazıyor. Satın alımın 5 ila 8 milyar avro arasında bir maliyeti olacağı belirtiliyor.

Eurofighter Projesi ve Avrupa Ekonomisine Katkıları

Projede Londra ve Berlin yüzde 33, Roma yüzde 21 ve Madrid yüzde 13 oranında pay sahibi. Eurofighter CEO’su Giancarlo Mezzanatto, 4,5. nesil Eurofighter Blok-5 (Tranche-5) versiyonunun 2060’lı yıllara kadar Avrupa semalarını koruyabileceğini ifade etti. Typhoon programının sadece İtalya’da 20 binden fazla kişiye istihdam sağladığı ve Avrupa havacılık sanayiinin ayakta kalabilmesi için üretimin sürdürülmesinin hayati önemde olduğu belirtiliyor.

PwC Raporu ve Gelecek Tahminleri

PwC’nin geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir rapora göre, Eurofighter taleplerine Berlin’in blokaj uygulamaması halinde önümüzdeki 10 yıl içinde 200 adet savaş uçağının ihraç edilebileceği öngörülüyor. Bu satışlar, Avrupa ekonomisine 90 milyar avroluk katkı sağlayacak; ortak ülkelerin ekonomileri 22 milyar avro vergi geliri elde edecek ve 98 binden fazla iş kolunu üretim halinde tutacak.

Yıllık Eurofighter Üretim Rakamları

2003 yılında İngiltere Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen ilk Eurofighter Typhoon’dan bu yana, 2009’da 200. uçak İspanya’ya, 2013’te 400. uçak Almanya’ya ve 2017’de 500. uçak İtalya’ya teslim edildi. 2009-2013 yılları arasında yılda 50 adet Eurofighter üretilirken, bu rakam daha sonra yılda 25’e düştü. Bugüne kadar 590 adedin üzerinde üretilen Eurofighter uçağından 2023 yılında 10 adet imal edildi. Yeni siparişlerle birlikte yıllık üretimin hızlandırılabileceği belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 4 ay önce

    Türkiye, Eurofighter Typhoon için resmi bir sipariş vermiş değil. Hatta ortada bir MOU dahi yok!.. Sadece sözlü olarak medyada dolaşan bir “niyet var”. Esasen bir sipariş konusu olsa, bu sadece uçakları da kapsamayacak, yer ekipmanları, mühimmat, personel eğitimi gibi kalemleri de kapsayacaktır.

3 Yorum

  1. 4 ay önce

    Türkiye olmasa az kaldı batacaklardı zaten. Bırakın artık bu tip gaz haberlerini. Hani kimseye ihtiyacımız yoktu kendi jetimizi yapıyorduk, aleyhimize ne varsa yapan ülkelerle niye iş yapıyoruz,onlara sipariş veriyoruz? Biz böyle yaptıkça onların bize karşı hainlikleri biter mi?

    Cevapla
  2. 4 ay önce

    Alman export kontrol izni çıkmadı ki EF satışı olsun. Ortada niyet var ama gelişme yok. Alman hükümeti izin vermiyor ve vermeyecek gibi de duruyor. Herşey olmuş bitmiş gibi yazmayın haberi. Çok yanıltıcı..

    Cevapla
  3. 4 ay önce

    Türkiye, Eurofighter Typhoon için resmi bir sipariş vermiş değil. Hatta ortada bir MOU dahi yok!.. Sadece sözlü olarak medyada dolaşan bir “niyet var”. Esasen bir sipariş konusu olsa, bu sadece uçakları da kapsamayacak, yer ekipmanları, mühimmat, personel eğitimi gibi kalemleri de kapsayacaktır.