featured

Türkiye'den F-35 hamlesi! Rus ve Çin uçakları masada

S-400 alımıyla birlikte F-35 projesinin çöpe gitmesi ihtimaline karşı da B, C, D planları hazır. Envanterdeki uçakların bakımları artırılarak hava gücü aktivitesi korunacak. Milli muharip uçak projesine hız verilecek. Savaş uçaklarına ilişkin başka uluslararası projeler geliştirilecek.
ABD Başkanı Donald Trump, ay sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya geleceği Japonya ziyareti öncesi F-35 hamlesini yaptı. Halen Amerika’da F-35 eğitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz’da sınır dışı edileceği bildirilirken, Türkiye 12 Haziran’da yapılacak F-35 Müşterek Taarruz Uçağı program ortakları toplantısına da dahil edilmedi.
ABD’nin hamlesi, S-400 kararını değerlendirmesi için Türkiye’ye 7 Haziran’a kadar verilen sürenin dolmasına bir gün kala geldi. Yine ABD’nin revize ettiği Patriot teklifini Türkiye’nin reddetme eğilimi de ABD’nin yeni kozunun devreye konulmasında belirleyici bir diğer etken oldu. ABD yeni ambargolarla Türkiye’yi köşeye sıkıştırma politikasına devam ederken Türkiye en büyük önceliğini uzun menzilli hava savunma sistem tedariki olarak belirledi. S-400 sisteminin kısa sürede gelerek devreye alınması, bölgemizde artan gerilimler karşısında acil ihtiyaç olarak değerlendiriliyor ve Türkiye S-400 programında herhangi bir gecikme planlamıyor.
J-31 china ile ilgili görsel sonucu

RUS SU-57 VE ÇİN J-31 ALTERNATİF OLACAK

S-400 alımıyla birlikte F-35 projesinin çöpe gitmesi ihtimaline karşı da B, C, D planları hazır. Envanterdeki uçakların bakımları artırılarak hava gücü aktivitesi korunacak. Milli muharip uçak projesine hız verilecek. Savaş uçaklarına ilişkin başka uluslararası projeler geliştirilecek. Savaş uçağı tedariki konusunda Rusya ile masaya oturulması da seçenekler arasında. Güvenlik bürokrasisi Rus SU-57’ler dışında Çin’in J-31’lerini de araştırıyor. Üstelik bu uçaklar, her biri yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki F-35’lere göre düşük maliyetleriyle öne çıkıyor.
Ankara zaten F-35’ler gelmiş olsa bile, her komutuyla ABD’ye doğrudan bağlı bu uçakların Türkiye için ciddi güvenlik riskleri barındıracağını düşünüyor. Bu yüzden F-35’lerin ‘kaybedilmesi’ne kimse hayıflanmıyor. Ayrıca F-35’lerin envantere alınması ambargo tehdidinin biteceği anlamına da gelmiyor. İkmal, bakım, sistem yükseltmeleri, parça değişimleri gibi kritik süreçlerde Türkiye hep ABD’ye bağımlı kalacak.
(Yeni Şafak)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Haberin sonunda ‘ikmal, bakım, sistem yükseltmeleri, parça değişimleri gibi kritik süreçlerde Türkiye hep ABD’ye bağımlı kalacak’ diyor iyi de rus veya çin uçağı alındığında durum farklı mı olacak? O veya bu şekilde hep birilerinin tehdidi altında olacağız. Yarın onların da kafaları bozulunca aba altından sopa göstermeyecekleri ne malum? 70 yıldan bu yana bu ülkeyi yönetenler insanları cahil bırakırlarsa,eğitime değer vermezse,insanlarını ayırırsa,adaleti,eşitliği sağlamazlarsa teknoloji,sanayi,bilim herşeyde geri kalırız,onun bunun eline bakarız tabii. Ayrıca batı ile ilişkilerimizi istesek de koparamayız zira en çok ticareti oralarla yapıyoruz,en çok ihracat oralara,borç ve krediyi de ağırlıkla oralardan ve katar’dan alıyoruz,ticareti abd parasıyla yapıyoruz,gerçekçi olalım çin,rusya bize kredi verir mi acaba?

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Su 57 Pakfa. Bu uçağın proje ortağı ve finansörü Hindistan. Pakistan ile kankalığımız sebebiyle Hindistan bu uçağın Ruslar tarafından bize satılmasına onay vermez. Ayrıca tüm silah sistemlerimiz NATO uyumlu. Çin ve Rus uçağını alsan bile tüm Hava Kuvvetleri’ni komple yenilemek gerekir ki bu imkansız.
    Geçmiş ola. Yakın zamanda Türkiye’nin bir hava gücü kalmayacak. Getirilmek istendiğimiz nokta da işte buydu zaten. Yerli uçak projesinin hayata geçmesi ise 2030 ları bulur ki ona da İngilizler’i bulaştırdık. O projeden de hayır gelmez. Zaten o zamana kadar yeni nesil uçaklar çıkar ki, sen onu yapsan bile çöp olur. Biz kendi uçağımızı yapmakta geç kaldık. Bence artık İHA ları geliştirip insansız uçaklarla yolumuza devam edelim. Çünkü İHA da hiç değilse belli bir mesafe katettik. Ayrıca ABD bile artık insansız uçak projeleri üzerinde çalışıyor.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Hindistan projeden cekildi. Rusya tek.basina surduruyor ve seri uretim hatti yeni kurulmaya baslandi.

      Cevapla
  3. 6 yıl önce

    sonadaki haber kaynağını görünce okumaya gerek yok.

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Amerika’nın güdümünden kurtulmamız lazım keşke yıllar önce yapsaydık

    Cevapla
  5. Keşke yazıldığı kadar kolay olsaydı, durum düşünüldüğünden ciddi umarım bir orta yol bulunur

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      kolayci millet olmakta bu kadar ısrarcı olman ne ? bizde bi bilsek ? zor sa zor illa itaat etmek kole olmak mi sana kolay gelecek .

      Cevapla