Türkiye ve Irak’tan Tarihi Adım. Vize Serbestisi Başlıyor

Türkiye ve Irak'tan Tarihi Adım. Vize Serbestisi Başlıyor

Türkiye ve Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın dördüncü toplantısında, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önemli bir duyuru yaptı. Fidan, “15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması 1 Eylül’den itibaren başlayacak” dedi.

Güvenlik ve Askeri İşbirliği: Mutabakat Zaptı İmzalandı

Toplantının ardından yapılan ortak basın toplantısında, Fidan, Irak ile imzalanan askeri ve güvenlik işbirliğine dair mutabakat zaptının detaylarına değindi. “Bu anlaşma ile ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri kurarak işbirliğimizi bir üst seviyeye taşıyacağız” ifadelerini kullandı. Mutabakat zaptı, iki ülkenin güvenlik ve askeri işbirliğini pekiştirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

PKK ile Mücadelede Yeni Aşamalar

Fidan, toplantıda PKK ile mücadeleye dair ilerlemelerden de bahsetti. Irak’ın PKK’yı yasaklı örgüt ilan etmesi ve PKK ile iltisaklı üç siyasi parti hakkında kapatma kararı alması, Türkiye tarafından olumlu karşılandı. Türkiye ve Irak’ın güvenlik işbirliği, PKK’nın etkisini azaltma konusunda daha etkili adımlar atılmasını sağlayacak.

Filistin Konusunda Tek Ses: Türkiye ve Irak’ın Ortak Mesajı

Toplantıda, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırıları da gündeme geldi. Fidan, “Iraklı kardeşlerimizle Filistin meselesinde tek ses, tek yüreğiz” diyerek, iki ülkenin Filistin konusundaki ortak tutumunu vurguladı.

Tarihi Toplantıda Neler Konuşuldu?

Toplantıya, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu gibi önemli isimler katıldı. Irak’tan ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi gibi yetkililer yer aldı. Bu toplantı, iki ülke arasındaki yüksek düzeyli güvenlik işbirliğinin ve ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir adım oldu.

Exit mobile version