Türkiye ve Afganistan Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması İptal Edildi

Türkiye ve Afganistan Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması İptal Edildi
Türkiye ile Afganistan arasında vize muafiyetine ilişkin diplomatik anlaşmanın iptal edildiği duyuruldu. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Mayıs’ta imzalandı ve 1 Haziran’dan itibaren uygulanacak.

Göçmen Yetkililerinin Ziyareti Sonrası Gelen Karar

Türk göçmen yetkililerinin Afganistan ziyareti sonrasında alınan bu karar, Türkiye Göç Genel Müdürlüğü’nden bir heyetin, Afgan vatandaşlarının Türkiye’ye düzensiz göçü ve düzensiz göçmenlerin Afganistan’a sınır dışı edilmesi konularını görüşmek üzere Afganistan’ı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Kararın, Doha’da bulunan diplomatik pasaport sahibi ve Taliban liderliğine sahip tüm Cumhuriyet VIP’lerini etkilediği bildirildi. Türkiye, Avrupa’ya ulaşmak isteyen binlerce Afgan mülteci için önemli bir geçiş rotası olarak görülüyor.

Göçmen Sayısındaki Artış ve Türkiye’nin Tepkisi

Türkiye’de 2024 yılında yakalanan düzensiz göçmenlerin başında Afgan uyruklular geliyor. Türkiye, Taliban’ın 2021’de yönetimi ele geçirmesinden sonra Afganistan’la hiçbir resmi ilişkisinin bulunmadığını vurgularken, son zamanlarda sel felaketi yaşayan Afgan şehirlerine yardım taşıyan bir tren gönderdi.

Gözaltına Alınan Afgan Göçmenlerin Artışı

2023 yılında Türkiye’de belgesiz göçmenler arasında en yüksek gözaltı oranının Afgan vatandaşlarına ait olduğu belirtildi. Türkiye’de yasal olarak yaşayan yabancı uyrukluların toplam sayısının 2024 yılında 1.107.032’ye ulaştığı bildirildi.

Türkiye’nin BM Verileri ve Afgan Mültecilere Yönelik Durumu

BM verilerine göre, Ağustos 2021’den bu yana 1,6 milyondan fazla Afgan kaçtı ve komşu ülkelerdeki toplam Afgan mülteci sayısı 8,2 milyona çıktı. Türkiye’de ise 2021’den bu yana 300.000’den fazla Afgan mülteci yaşadığı belirtildi.

Exit mobile version