Türkiye Varlık Fonu Diğer Fonlarla Akraba Olacak

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu’nun yol haritasını “Bazı yatırımcılar ‘10 milyarlık yatırım var ama tek başına giremem’ diyor. Bu durumda Varlık Fonu devreye girecek. ‘Gel beraber girelim’ diyeceğiz” sözleriyle anlattı.

Türkiye Varlık Fonu’nun uluslararası arenada bilinir hale gelmesi gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci “Fonun tüm fonksiyonlarını kazanması lazım” dedi. Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu’nun yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. G20 üyesi ülkelerde sadece Türkiye’nin böyle bir fona sahip olmaması üzerine harekete geçtiklerine dikkati çeken Zeybekci, proje bazlı teşvik sistemi üzerinde çalışırken böyle bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiklerini söyledi. Zeybekci, büyük yatırımlar yapılırken Varlık Fonu gibi bir değerin bulunması gerektiğinin altını çizerek, bazı yatırımcıların “10 milyar dolarlık bir yatırım var ama tek başına giremem, bu kadar imkanım yok, kaynağım da yok” dediğini aktardı.
‘GEL ORTAKLAŞA YAPALIM’
Bu gibi durumlarda Varlık Fonu’nun devreye girmesinin planlandığını ifade eden Zeybekci “Biz de yatırımcıya diyeceğiz ki ‘Gel beraber girelim, yüzde 51’i senden, yüzde 49’u kamunun.’ Yönetimde özel sektörün ağırlığının olmasını istiyoruz. Şart olarak da şunu koyuyoruz. ‘5 yıl içinde bu hisse geri alınmalı, almazsan Varlık Fonu bunu alır, piyasaya satar.’ İşte Varlık Fonu’nun kuruluş amaçlarından birisi buydu” dedi.
3. HAVALİMANI ÖRNEĞİ
Zeybekci, Varlık Fonu’nun fonksiyonunu havalimanı örneğiyle şöyle açıkladı:”Dünyanın en büyük havalimanına 25 milyar Euro yatırım yapılacak. Türkiye, her sene bundan 1 milyar Euro gelir sağlayacak. 25 sene devam edecek ama ben bunu bugün nakde çeviririm, uluslararası piyasaya çıkarım, derim ki ‘Benim elimde böyle bir ürün var. Buna yatırım yapmak isteyen var mı?’ Varlık Fonu’na bunu devredince mülkiyetini devretmiyorsun. Varlık Fonu, Hazine’ye diyor ki ‘Ben senin paranı aynı şekilde ödemeye devam edeceğim. Ben 25 yıl gelecek parayı bugün nakde çevireceğim.”
Yabancılardan Türk şirketlerine 4 milyar dolar
TÜRKİYE’DE bu yılın ocak-eylül döneminde 114 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, değeri açıklanan işlemlerin toplam hacmi 5.9 milyar dolar oldu. Söz konusu işlemlerin yüzde 70’ine denk gelen 4.1 milyar dolara yabancılar imza attı. Açıklanan birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam hacmi 2016 yılında 4.6 milyar dolar, 2015’te 10.7 milyar dolar, 2014’te 17.7 milyar dolar, 2013’te 13.7 milyar dolar, 2012’de 23.2 milyar dolar ve 2011’de de 11.5 milyar dolar olmuştu. En büyük işlem hacmine sahip ilk üç işlem OMV Petrol Ofisi, Garanti Bankası ve Mersin Limanı’nın satışı oldu. OMV Petrol Ofisi’nin tamamının Vitol Investment’a 1.4 milyar dolara satışı, en büyük işlemi olarak kayıtlara geçti. Garanti’nin yüzde 9.95 hissesinin 917 milyon dolara İspanyol BBVA’ya geçmesi ile Mersin Limanı’nın yüzde 40 hissesinin 869 milyon dolara Avustralyalı IFM Investors tarafından satın alınması diğer en büyük iki işlem oldu.

Yabancının güveni sürüyor
İNGİLTERE’NİN başkenti Londra’da temaslarda bulunan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dolardaki yükseliş başta olmak üzere ekonomik konuları değerlendirdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Şimşek “ABD bütçesinin onaylanması, ABD  Merkez Bankası (FED) için Janet Yellen seçeneğinin ortadan kalkması ve Avrupa Merkez Bankası kararının tetiklediği olumsuz küresel bir dalga var. Piyasalardaki bu olumsuz gelişmelerden biz de herkes gibi etkileniyoruz. Londra’da görüştüğüm yatırımcıların güveni devam ediyor” dedi.
TEMELLERİMİZ SAĞLAM
Yatırımcılar ve düşünce kuruluşlarıyla Londra’da temaslarda bulunduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti. “Piyasalardaki bu olumsuz gelişmelerden biz de herkes gibi etkileniyoruz. Görüştüğüm yatırımcıların güveni devam ediyor. Tamamlanan 2 yatırımdan (Mersin Limanı ve Simit Sarayı) ülkemize 1 milyar dolar sermaye girişi olacak. Temellerimiz sağlam.”
Exit mobile version