Türkiye, Milli Muharip Uçağı KAAN ile devler liginde yarışıyor

Türkiye, Milli Muharip Uçağı KAAN ile devler liginde yarışıyor

TUSAŞ Arge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Server Vakfının çarşamba sohbetlerine katıldı. Çelik, “Dünyada beşinci nesil muharip uçağı üretebilen 3 ülke vardı. Bunlar ABD, Rusya ve Çin. Biz KAAN ile bu ülkelerin arasına katıldık” dedi.

YÖK Denetleme Kurulu Üyesi ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Server Vakfının geleneksel çarşamba sohbetlerine katıldı. Toplantı kapsamında “Türk Savunma Sanayii” adlı 45 dakikalık bir sunum gerçekleştiren Çelik, TUSAŞ’ta üretilen ileri teknoloji ürünlerini tanıttı. Çelik, sunumun ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.

MÜHENDİS SAYISI KATLANACAK

Konuşmasında TUSAŞ olarak normal bir fabrika formatında gitmediklerinin altını çizen Prof. Çelik, “Geleceğin Einstein’larını, İbni Sina’larını yetiştirmek için ciddi performans gösteriyoruz. Millileştirme bizim için önem arz ediyor. 16 bine yakın çalışanımız var. 7000 civarı mühendis bilfiil çalışıyor. TUSAŞ’ın hedefi mühendis sayısını 60 bine çıkarmak” ifadelerini kullandı.

TUSAŞ YERLİ UÇAKLARI

Kahramankazan’da üretimine devam edilen yerli savaş uçakları hakkında teknik bilgiler veren Prof. Çelik şöyle konuştu: “Hürjet ileri eğitim uçağı ve savaş uçağı olarak karşımıza çıkıyor. Maksimum hız olarak 1.4 mach kapasitesi var, maksimum irtifası ise 45 bin seviyelerinde. Hürkuş daha değişik özelliklere sahip bir uçak. Geniş amaçlı bombalama sistemine sahip. Lazer güdümlü silahları var.

KAAN Milli Muharip Uçağımız ise beşinci nesil bir cihaz. Burada farklı parametreler göze çarpıyor. Birincisi silahların KAAN’ın içinde gizlenmiş olması. Diğer bir konu düşük görünürlüğe sahip olması. Nasıl yapıyor bunu? Radarları absorbluyor ve ışığı farklı yönlere gönderiyor” şeklinde konuştu.

GELECEK TEMİNAT ALTINDA

F-16 ya da buna benzer üretilen uçaklar için modernizasyon çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Prof. Çelik, Teknoloji yönetimi müdürlüğü kapsamında iki koldan gidiyoruz. Birincisi kritik teknolojiler ve buna bağlı olarak olgunlaşmamış teknolojiler. Yalnızca mevcudu çalışmıyoruz. 50 sene sonrası için de çalışıyoruz. Bu kapsamda teknoloji yol haritası oluşturduk.

Arge direktörlüğü olarak bizim hedefimiz bilgi üretip satmak. Dolayısıyla temel bilimlere çok önem veriyoruz. Teknoloji biyoloji, kimya ve matematikte. Yapay zekayı işin içine sokmak suretiyle otonom çalışmalarımız var. Sensörler üretiyoruz. Uçaklara, insansız hava araçlarına ve uydu sistemlerine baktığımız zaman, uçakta 300 adet diğerlerinde çok daha fazla sensör olduğunu söyleyebiliriz. Malzemeyi üretmek yetmiyor. Üretim yaptığımız teknikleri de geliştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir