Türkiye insansız savaş uçağı projesinin detaylarını açıkladı

t]rkiye-insansiz-savas-ucagi

İlk uçuşunu 2023’te yapması beklenen Türkiye’nin yerli yapımı insansız savaş uçağıyla ilgili bazı detaylar, önde gelen yerel drone patronu Baykar’ın baş teknoloji sorumlusu (CTO) tarafından açıklandı.

Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Kulübü tarafından düzenlenen Havacılık ve Uzay Zirvesi’ne katılan Selçuk Bayraktar, savaş uçağı projesine ilişkin infografikleri ortaya çıkardı.

Paylaşılan bilgilere göre insansız savaş uçağı, stratejik taarruz, yakın hava desteği (CAS), füze taarruzu, düşman hava savunmasını bastırma (SEAD) ve düşman hava savunmasını imha (DEAD) gibi çok sayıda askeri harekatı gerçekleştirecek.

Uçak, yüksek bir operasyonel irtifaya ve 5.500 kilogram (12.125 pound) kalkış ağırlığına sahip olacak şekilde ayarlandı. 1.500 kg faydalı yük taşıyacak.

Beş saatlik uçuş süresine sahip olacak şekilde ayarlanan insansız savaş uçağı, saatte 800 kilometreye (kph) (saatte 500 mil – mph – veya Mach 0.64) kadar hızlara ulaşabilecek.

Görüş mesafesi düşük ve agresif manevra yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Bayraktar, daha önce Türkiye’nin ihraç edildiği bir program olan F-35 gibi savaş uçaklarının yerli olarak geliştirilmesinin uzun sürebileceğini, bunun Türkiye’nin platformunun bir nesil geri kalmasına neden olabileceğini, bu nedenle insansız savaş uçaklarının geliştirilmesinin neden olabileceğini vurgulamıştı. özel bir öneme sahiptir.

Bayraktar, 15-20 yıl içinde F-35 benzeri bir uçak üretmek yerine, dünyanın halihazırda yöneldiği alanlara, daha düşük maliyetli, yapay zeka donanımlı insansız savaş uçaklarına odaklandıklarını söyledi.

Bu, Türkiye’yi “oyunu değiştiren” İHA’ları ve İHA’ları ile başardığı için alanında lider ülkelerden biri yapabilir ” dedi.

Exit mobile version