Türkiye, İlk Yerli Uçak Gemisi İçin Harekete Geçti

Türkiye, İlk Yerli Uçak Gemisi İçin Harekete Geçti

Savunma Sanayii İcra Komitesi, 2024 yılının başında Türkiye’nin ilk yerli uçak gemisi için tasarım çalışmalarının başlatılmasına karar verdi. Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü bünyesinde 110 kişilik “Yerli Uçak Gemisi Çalışma Grubu” oluşturuldu ve ilk tasarımlar ortaya çıkmaya başladı.

Daha önce İspanyol tasarımı TCG Anadolu’yu inşa eden Türkiye, bu kez tamamen kendi tasarımı olan yerli uçak gemisini üretmek için düğmeye bastı.

285 Metrelik Dev Proje

Hürriyet gazetesinin haberine göre, 3 Ocak 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, yerli uçak gemisinin tasarım sürecinin başlatılmasına yönelik karar alındı. Savunma sanayisinin önde gelen firmaları BAYKAR ve TUSAŞ ile uçuş güvertesi ve havacılık sistemleri üzerine çalışmalar yürütüldü.

Gemi tasarımında tekne formları belirlendi, direnç ve sevk analizleri tamamlandı ve konsept tasarım aşamasının ardından inşa sürecine geçildi. İstanbul Tersanesi’nde gemide kullanılacak sacların kesimi başladı. Projede 40’tan fazla savunma sanayi şirketinin görev alması planlanıyor.

Yerli uçak gemisinin teknik özellikleri şu şekilde olacak:

  • Uzunluk: 285 metre
  • Genişlik: 72 metre
  • Su Çekimi: 10,1 metre
  • Deplasman: 60 bin ton
  • Uçak Kapasitesi: 50 adet
  • Mürettebat: 800 kişi
  • İkmalsiz Seyir Süresi: 60 gün

Türkiye, Uçak Gemisi Üreten Beşinci Ülke Olacak

Milli uçak gemisinin tamamlanması halinde Türkiye, ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Çin’den sonra 60 bin ton veya daha fazla deplasmana sahip büyük uçak gemilerini bağımsız olarak tasarlayıp inşa edebilen beşinci ülke olacak.

Projede yerlilik oranı büyük önem taşıyor. TCG Anadolu’nun %70 yerlilik oranına sahip olduğu göz önüne alındığında, yerli uçak gemisinde bu oranın %80’in üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Gemide iki kalkış ve bir iniş pisti bulunacak. Platformda Bayraktar TB3, ANKA-3 ve Kızılelma insansız hava araçları (İHA), Hürjet’in deniz varyantı ve çok sayıda savaş jeti ve helikopterin konuşlandırılması planlanıyor.

Türkiye’nin Denizlerdeki Gücünü Artıracak

Milli uçak gemisi, Türkiye’nin açık denizlerdeki varlığını güçlendirecek, Mavi Vatan doktrinini destekleyecek ve denizlerde stratejik üstünlük sağlayacak. Kara üslerine bağlı kalmadan hava operasyonları gerçekleştirme kabiliyetiyle donanmanın caydırıcılığını artıracak.

Ayrıca, gemi sadece askeri operasyonlarda değil, insani yardım, tahliye operasyonları ve doğal afetlere müdahale gibi sivil alanlarda da görev alacak. Uluslararası sularda bağımsız hareket edebilmesi sayesinde üçüncü taraf ülkelerden uçuş izni alma zorunluluğunu da ortadan kaldıracak.

Tamamlandığında TCG Anadolu’nun iki katı büyüklüğünde ve daha hızlı olması planlanan yerli uçak gemisi, Türkiye’nin küresel denizcilik gücünü önemli ölçüde artıracak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir