Türkiye, İHA ve Dronlar İçin Hava Koridorları Oluşturuyor

Türkiye, İHA ve Dronlar İçin Hava Koridorları Oluşturuyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İHA ve dronlar için şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda kullanılacak hava koridorları ve güzergahlar oluşturulacağını açıkladı.

İHA ve Dronlar İçin Yeni Hava Otobanları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dronlar için özel hava otobanlarının uygulanacağını belirterek, “Bu güzergah, Avrupa’nın sayılı otonom dron koridorlarından biri olacak. Birçok ülke amatör İHA ve dronlar için yeni düzenlemeler hazırlıyor,” dedi.

Güvenli Hava Sahası

Uraloğlu, oluşturulacak hava otobanları ile İHA ve dronların uygunsuz uçuşlarının önüne geçileceğini ve takip ile trafik yönetim sisteminin devreye gireceğini vurguladı: “Hava araçlarının belirlenen güzergahların dışına çıkmasını engelleyeceğiz. Temel hedefimiz, ulaşımın her modunda güvenliği sağlamak.”

Lisanslı İHA Pilotları ve Araçları

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıtlı 1 milyon 521 bin 615 lisanslı İHA pilotu ve 65 bin 859 İHA bulunduğunu belirten Uraloğlu, “İHA’lar ve dronların da şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmelerini sağlayacak hava koridorları belirleyeceğiz,” dedi.

Tamir İstasyonları ve Mobil Uygulamalar

Bakan Uraloğlu, İHA ve dronların güvenlik, tarım, kargo, gümrük işlemleri, orman yangınlarıyla mücadele ve sivil-ticari uçuşlar gibi farklı amaçlarda kullanıldığını ifade etti. Yeni sistemle uygunsuz uçuşların engelleneceğini belirten Uraloğlu, “Hassas bölgelerde güvenlik zafiyetini ve özel yaşamın gizliliğini korumayı amaçlıyoruz. Mobil uygulamalarla operatörler uçuş izni alabilecek ve hava sahası bilgilerini görebilecekler,” dedi.

Trafik Yönetim Sistemi ve Entegrasyon

Uraloğlu, İHA ve dronlar için kontrol mekanizması ihtiyacına dikkat çekerek, “Takip ve trafik yönetim sistemimiz İHA’ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlayacak. Dronlar sistem bilgilerini canlı olarak havacılık kontrol merkezine iletecek ve kayıt altına alınacak. Trafik yönetimi ve uçuş izinleri tek bir merkezden gerçekleşecek,” dedi. Ayrıca, güzergahlar üzerine tamir istasyonları kurulmasının planlandığını belirtti.

Exit mobile version