ABD Hava Kuvvetleri tarafından el konulan beş Türk F-35A savaş uçağından biri Arizona Maricopa’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssüne indi. Hayalet savaş uçağı 18-0002 kuyruk numarasına sahip.
Türkiye F-35 JSF programından çıkarıldığında Lockheed Martin Türkiye için altı savaş uçağı üretmişti. Bunlardan beşi halihazırda ABD Hava Kuvvetleri’nde görevlendirilmişti.
ABD Hava Kuvvetleri tarafından el konulan beş Türk F-35A savaş uçağından biri Arizona Maricopa'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssüne indi. Hayalet savaş uçağı 18-0002 seri numarasına sahip. pic.twitter.com/pVkfT18Jp2
— Mevlüt Zor (@mevlutzor) March 15, 2023
Para konusunda anlaşmazlık
Washington ve Ankara şu sıralar para konusunda tartışıyor. Şubat ayında Washington Ankara’dan parasal taleplerde bulundu. Pentagon, F-35 için parça üreten Türk şirketlerinin tedarik sözleşmelerinin feshedilmesinin ardından Lockheed Martin’in maruz kaldığı risk ve kayıpların tazmin edilmesini istiyor.
Maliyet artışına göre F-35 üretimini daha pahalı hale geldi. Washington’un iddiası Ankara’nın mali talebine karşılık olarak geldi. Türkiye almaları gereken 100 adet F-35 savaş uçağı için yatırdıkları 1,4 milyar doları geri almak istiyor. ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasının ardından Washington bu miktarı iade etmeyi reddetti.
Türkiye’nin F-35 JSF programından çıkarılmasının nedeni Rus S-400 hava savunma sistemini satın alınmasıydı.
Türkiye’nin S-400’ü satın almasının nedeni, ABD’nin Patriot hava savunma sistemi için teklif ettiği fiyattan daha ucuz olmasıydı.
Son aylarda bazı analistler Türkiye’nin F-35 JSF programına geri dönmesinin bir şansı olduğunu öne sürdüler. S-400’ü operasyonel hazırlığa getirmemek Ankara’nın ABD’nin yıllar önce belirlediği koşullardan biri.
Roketsan HİSAR Hava Savunma Füzeleri sistemlerini geliştirip başarıyla test edene kadar Ankara’nın S-400’e ihtiyacı vardı. Bu hava savunma sistemi halihazırda derin bir geliştirme ve test sürecinde. Genel hava savunma sisteminin bir parçası olan Siper SAM halihazırda test edilmiş ve mükemmel sonuçlar vermiştir.
Rus S-400 sistemi ile karşılaştırıldığında Sipper 150 km menzile sahip ve bu aşamada Türk savunması için iyi bir seçenek. Sipper’in radarı S-400’ün radarından daha üstün. Türkiye yakında ilk Sipper sistemlerini satın alabilecek. Bu gerçekleştiğinde S-400 o kadar da gerekli olmayacak. Rus hava savunma sistemini operasyonel hazırlığın dışına çıkarırsa Türkiye’nin “F-35 programına” geri dönmek için bir şans olduğunu öne sürülüyor.
Türkiye’nin F-35’e artık ihtiyaçı kalmayabilir
Türkiye’nin F-35 JSF programına geri dönme şansı olsa bile buna gerek kalmayabilir. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ( TUSAŞ ) beşinci nesil TF-X hayalet savaş uçağı üzerinde aktif olarak çalışıyor. TF-X Türkiye’nin savunmasında en önemli öncelik olarak görülüyor.
Hiç teslim edilmedi
Türkiye’nin JSF programına katılımı sona erdiğinde, sekiz adet Lot 14 F-35A uçağı üretilmişti. O dönemde altı uçağın daha üretim hattından çıkması bekleniyordu.
Washington, 2020 yılının ortalarında Türk F-35’lerini satın alma niyetini açıkladı. Bu uçaklar Türk Hava Kuvvetleri’ne hiçbir zaman teslim edilmedi. ABD uzun süre, halihazırda üretilmiş olan savaş uçaklarıyla ne yapacağını düşündü. Çeşitli söylentilere göre bu uçaklar Yunanistan da dahil olmak üzere çeşitli yerlere gönderildi.
©AirlineHaber.com