Türkiye, F-16 Modernizasyonunda Yerli Üretime Yönelecek

Türkiye, F-16 Modernizasyonunda Yerli Üretime Yönelecek

Türkiye, NATO’nun ikinci büyük F-16 savaş uçağı filosunu modernize etmek amacıyla ABD ile yapmayı planladığı 23 milyar dolarlık savunma sözleşmesinde, harcama kesintileri nedeniyle kısıtlamalara gidiyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye, bazı uçak parçalarını yerli üretim için ofset anlaşması yapma arayışına girdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Açıklama

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde görüşülmesi beklenen F-16 tedarik ve modernizasyon sürecine ilişkin bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, sözleşmelerin imzalandığını ve detaylar üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakanlık, “Çok fazla etkenin olduğu bu süreçte teknik detaylar zirve kapsamında ele alınacaktır. Verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

Harcama Kesintileri ve Tasarruf Tedbirleri

NATO Zirvesi’ndeki görüşmelerle ilgili bazı detayları aktaran Bloomberg, ismini vermek istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin harcama kesintileri nedeniyle milyarlarca dolar tasarruf etmek için daha az sayıda modernizasyon kiti ve mühimmat almaya çalıştığını bildirdi.

Türkiye, 2021 yılından bu yana Lockheed Martin’in yeni nesil F-16’larından 40 adet, mevcut filosunu modernize etmek için 79 adet kit ve yüzlerce bomba ve füze satın almaya çalışıyordu. ABD, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamasının ardından bu yılın başlarında söz konusu satışı onaylamıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir