Türkiye bununla F-35’leri havada kilitleyecek! Kullanamayacaklar

siprt-türkliye

Emekli Hava Pilot Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, CNN Türk canlı yayınında Türkiye’nin F-35’leri havada kilitleyebileceği bir sistemden bahsetti. Açıklama büyük heyecana sebep oldu.

Dr. Erdoğan Karakuş’un açıklamalarından önce Siper füzesiyle ilgili son gelişmelere bakacak olursak milli uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER projesinde kritik bir eşik daha aşıldı.

‘Neden Siper’den bahsediyorsunuz?’ diye soracak olursanız, çünkü Karakuş’un açıklamaları tam da Siper’le ilgili…

SİPER Blok-1 füzesi, ilk defa 100 kilometreyi aşan menzildeki hedefi başarıyla vurdu. SİPER, bu atışıyla hedef tespit, takip ve isabet yeteneğini gözler önüne serdi.

SİPER füzesinin test atışı Sinop Test Merkezi’nde ASELSAN-ROKETSAN iş birliğinde gerçekleştirildi.

Önce yüksek hızlı hedef uçak, gökyüzüne gönderildi. Ardından ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK -SAGE tarafından geliştirilen radar ve takip sistemleriyle füze hedefe kilitlendi.

Başarılı test atışının ardından ilk açıklama Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den geldi. Sosyal medyadan test atışına ilişkin görüntüleri paylaşan Demir, SİPER Füzesi’nin bu başarısının Türkiye Yüzyılı’na girerken Türk milletine yeni yıl hediyesi olduğunu belitti. 2023’ün yerli hava savunma sistemleri için önemli bir yıl olacağının da altını çizen Demir, “Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER hizmete sunulacak.” dedi.

Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin korunması amacıyla geliştirilen SİPER, uzun menzilde ve dağınık mimaride hava savunması sağlayacak. Hava soluyan hedeflere karşı etkili olan SİPER ileriki geliştirme aşamalarında balistik füze engelleme yeteneğine de kavuşturulacak.

Dr. Erdoğan Karakuş, Siper füzesine entegre edilecek bir sistemle F-35’lerin kullanılamaz hale gelebileceğini öne sürdü. İşte o açıklamaları…

Türkiye Patriot seviyesine çıktı. Türkiye’ye 25-30 Siper bataryası lazım, demiştim. Şimdi kim karşımızda görelim. Benim amacım başka. Bu görünmez uçakların hava filesini bozmasından dolayı 1988’de İngiltere’de çalışma başlatılmıştı.

Yani uçak görünmez ama hava filesini bozduğu için hava filesinin bozukluğunu görme radarı. Türkiye’nin bunu yapması lazım.

Yunanistan işte o zaman F-35 alsa da hava filesi bozukluğu ile F-35’leri görüp kilitliyorsak Yunanistan bakalım o zaman ne yapacak. Ben bunların hepsinin hesabını yapıyorum

Eğer Fethiye Babadağ’a bir Siper bataryası yerleştirirsek Rodos’un arkası Girit’in dibini görebiliriz. Seri üretime geçip gittikçe güçleneceğiz. 1000 kilometreyi aşmak demek Türkiye’nin Patriot’a ihtiyacı kalmadığının resmidir. Türkiye çok büyük bir başarıya imza atmıştır.

Exit mobile version