featured

Türkistan’da tarihi gün! İlk uçuş gerçekleşti!

Elbası Nursultan Nazarbayev tarafından törenle hizmete açılan Türkistan Uluslararası Havalimanı’nda uçuş seferleri FlyArystan Havayolları’nın Nur-Sultan Şehrinden Türkistan’a yapılan ilk seferiyle başladı.

11 ay gibi rekor sürede tamamlanan Türkistan Uluslararası Havalimanı; sıfırdan inşa edilen sadece Kazakistan’ın değil bölgenin Sovyet döneminden sonra inşa edilen ilk Greenfield havalimanı olma özelliğini taşıyor.

YDA Group tarafından Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeliyle ve %100 özel sektör sermayesi ile yapılan Türkistan Uluslararası Havalimanı hakkında bilgi veren YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan şunları söyledi: “ 11 ay gibi rekor sürede tamamlanan Türkistan Uluslararası Havalimanı; sıfırdan inşa edilen sadece Kazakistan’ın değil bölgenin Sovyet döneminden sonra inşa edilen ilk Greenfield havalimanı olma özelliğini taşıyor. Hürmetli Elbasımız Sayın Nursultan Nazarbayev tarafından 28 Eylül’de hizmete açılan havalimanımız;  Türkistan’ı dünya ile buluşturacak.

YDA olarak Kazakistan’ı Atayurdumuz, ikinci vatanımız olarak kabul ediyoruz. Kazakistan’ın ilk yap işlet devret projesi olan Aktau Uluslararası Havalimanına 2007 yılında  havalimanını inşa ettik ve halen başarıyla işletmeye devam ediyoruz. Bugün bu başarılara bir yenisini daha ekleyerek Kazakistan’daki ikinci havalimanı yatırımımızda ilk yolcularımızı ağırlamanın  mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da Ulu Kazak Bozkırında Türk-Kazak kardeşliği ve dostluğunun sembolü olabilecek buna benzer çok daha büyükj projelere ve başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Türkistan’ın dünyaya açılan kapısı Türkistan Uluslararası Havalimanı’nın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Yıllık 3 Milyon Yolcu Kapasitesi

Havalimanı bölgenin dünya turizmine açılmasını sağlayacak. Türkistan Uluslararası Havalimanı projesinde 905 hektar üzerine, 3300 m uzunluğunda pist, 2 adet taxiway, 1 servis alanı, 7 adet geniş gövdeli uçağın park pozisyonunda sığabildiği büyüklükte apron, terminal ve ek binalarıyla toplam 25 Bin metre kare kapalı inşaat alanına sahip.  Türkistan Uluslararası Havalimanı’nın yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olması bekleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir