featured

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Mart 2023 Hürjet, TF-X Kilometre Taşları

 

Türk Havacılık ve Uzay Dairesi CEO’su Temel Kotil, şirketinin prototip yerli avcı uçağının piyasaya sürülmesi ve şirketin aynı gün için planlanan Hürjet jet eğitim uçağının ilk uçuşuyla önümüzdeki Mart ayında iki ilke imza atmaya kararlı olduğunu söyledi.

Temel Kotil, 19 Temmuz’da Farnborough Airshow’daki şirket basın toplantısında gazetecilere, mühendis ekiplerinin TF-X prototipini (çift motorlu, süpersonik, düşük gözlemlenebilir bir savaş uçağı) inşa etmek için çalıştığını, ilk Hürjet prototipinin ise gelişmiş bir model olduğunu söyledi. Şirket, her iki program için de kilometre taşlarının 18 Mart 2023 olduğunu söyledi. Tarih, Türkiye’nin I. Dünya Savaşı’nda Gelibolu Savaşı zaferiyle ilişkilidir.

Türk Havacılık ve Uzay Dairesi, 18 Mart 2027’de TF-X’in ilk uçuşunu gerçekleştirmek istiyor. Bunu 2028’de Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimatlar takip edecek.

Prototip uçak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin şirketin lisanslı F-16 Fighting Falcons üzerinde yaptığı çalışmalardan aşina olduğu bir motor olan General Electric F110 motoruyla güçlendirilecek.

Ancak Ankara’nın %100 yerli bir platform sunma hedefiyle, Türkiye’nin savunma sanayi kuruluşu SSB, Türk Havacılık ve Uzay yan kuruluşu TRMotor’un 2028 yılına kadar yerli bir savaş motoru inşa etmesine yardımcı olmak için uluslararası bir ortak aramak için bir ihale başlattı.

TF-X üzerindeki çalışmalar, şirket içinde 1 milyar dolarlık iç finansmanla geliştirilen süpersonik yetenekli bir jet eğitim uçağı olan Hürjet tarafından destekleniyor.

General Electric F404 motorlu eğitim uçağı, 2025’te başlayacak teslimatlarla birlikte, Türk Hava Kuvvetleri’nden T-38 Talon yedekleri olarak 12 sipariş aldı.

Kotil, Hurjet’in geliştirilmesinin şirketin giderek artan gelişmiş yeteneklerinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Kotil, “Beş yıl içinde Turboprop Hurkus’tan Süpersonik Hürjet’e geçtik” dedi. “Başarıya açlığımız var”
TF-X’in ve gelecekteki diğer projelerin gelişimini destekleyecek altyapı, bir rüzgar tüneli, yıldırım test tesisi ve bir TF-X program ofisi de dahil olmak üzere, şirketin Ankara dışındaki kampüsünde hızla şekilleniyor. BAE Systems mühendisleri, 2017’de imzalanan altı yıllık hükümetler arası bir anlaşma aracılığıyla TF-X programındaki tasarım ve mühendislik çalışmalarını da desteklemeye devam ediyor. Kotil, BAE desteğinin başka bir aşamasının şu anda tartışılmakta olduğunu söyledi.

NOT : BAE Systems, havacılık ve savunma sanayisinde etkinlik gösteren bir İngiliz şirketidir. Dünyanın en büyük şirketlerinden biridir. Bu İngiliz şirketinin merkezi Farnborough’dadır. BAE’nın 20 ülkede 85.800’in üzerinde çalışanı vardır. BAE savunma sanayisinin yanında hava ve uzay sanayisinde de çalışıyor. Wikipedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir