World focus havayolları; elindeki 3 uçağını satmak için İran’daki alıcılarla anlaşırken ambargoyu aşabilmek için uçaklar Türkmenistan’a çıkarılmış ancak İran hava sahasında uçakların teknik arıza yaptığı öne sürülerek bu ülkeye acil iniş yaptırılmıştı.
Dönemin eski sivil havacılık genel müdürü Ali Arıduru’nun bu şirketler ile olan yakın ilişkileri büyük tartışmalara sebep olmuştu.
Arıduru’nun İran’a kaçırılan uçakların bilgisi dahilinde ve adı geçen şirketlerle yakın ilişkiler içinde olduğu ABD istihbarat raporlarına da geçmişti.
O dönem gazetelere manşet olan Ali Arıduru; Isparta’da ki kaza ile ilgili ağır ceza almış, zorunlu olarak emekli ettirilmişti.
Atlas jet ile olan yakın ilişkileri dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından istenmeyen kişi ilan edilerek apar topar SHGM genel müdürlüğünden istifa ettirilmişti.
Arıduru’nun şu anda oturduğu Bilkent Tepe Villalarındaki milyonlarca dolarlık villayı Atlas Havayolu vasıtasıyla aldığı dedikodusu bir dönem Ankara’da kulaktan kulağa yayılmıştı.
VE GÜNÜMÜZDE;
DW Türkçe den Alican Uludağ’ın yer alan haberine göre..
Ürdünlü uluslararası havayolu şirketi Jordan Aviation’ın Gürcistanlı şirkete satmak için anlaştığı Boeing 737-300 tip uçağın Türkiye’ye getirildikten sonra geçen yıl İran’a kaçırılmasına ilişkin soruşturma tamamlandı.
AMERİKAN AMBARGOSUNU DELMEK İÇİN
Ürdünlü şirket, kendilerinin bilgisi olmadan Türk şirket tarafından uçağın İran’a götürüldüğünü belirterek, amacın “Amerikan’ın İran’a uyguladığı ambargoyu delmek” olduğunu iddia etti.
Savcılık ise Fly Havacılık’ın sahibinin arasında bulunduğu üç Türk yetkili hakkında dava açtı.
DW Türkçe’nin ulaştığı dava dosyasına göre, olay şöyle yaşandı: Ürdünlü uluslararası havayolu şirketi Jordan Aviation, envanterinde bulunan Boeing 737-300 tip uçağı 2020 yılında Gürcistan menşeli Flywings Aviation’a sattı. 2021 yılında uçağın sicilinin Ürdün Sivil Havacılık’tan alınarak Gürcistan Sivil Havacılık’a geçmesi için gerekli yazışmalar yapıldı.
Flywings’in talebi ile uçağın devir-tesliminin Türkiye’de gerçekleşmesi konusunda anlaşıldı. Bu işlemlerin yapılması için de 23 Şubat 2021 tarihinde uçak Ürdün’den getirilerek Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı’na park edildi.
Ürdünlü şirketin teknik ekibi, 27 Haziran 2021’de Çorlu Havalimanı’ndaki son işlemlerin tamamlanması için havalimanına gittiğinde uçağın yerinde olmadığını gördü. Yapılan araştırmada, uçağın İran’a kaçırıldığı tespit edildi.
ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
Türkiye de havacılığın en önemli uzmanlarından SHGM eski genel müdür yardımcısı ve yazar Oktay Erdağı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; bu tür vakalara Türkiye isminin karıştırılması, ve Türk hava sahasının kullanılmasının sıkıntılı bir durum olduğunu, devam eden hukuki süreçlerin takip edilmesi gerektiğini, ilgililerin bu konuda tedbirler almasının önemli olduğunu ifade etti.
Diğer bir uzman Airlinehaber in kurucusu yazar duayen havacı Sefa İnan ; sitede yayınlanan haberi ile konunun önemine dikkat çekerek yazdığı yazılar ile sivil havacılığının ilerleyişini bu tür haberler ile engellenmemesi gerektiğini ve ülke havacılığına olan inancını ifade etmişti.
Öte yandan günlerdir basın tarafından yazılan THK soygunu hakkında da her gün yeni bir detay ortaya çıkıyor.
Geçen sene İzmir ve Muğla’da meydana gelen orman yangınlarının ardından yangın uçaklarının çalışamaz durumda olmasıyla gündeme gelen Türk Hava Kurumu’nun nasıl AKP’nin arka bahçesi ve yolsuzluk yuvasına dönüştüğünü gözler önüne serilmişti.
THK’daki 440 milyonluk yolsuzlukla ilgili dava dosyaları ortaya çıkmıştı.
Ve bu davalardan en ilginci THK nin yönetimime yapılan şantaj operasyonu ile yönetime Sezgin Baran Korkmaz’ın gelmesini sağlamak için kara propaganda yapan IYI Parti IBB Meclis Üyesi Ali Kıdık’ın ortaokul veya lise mezunu olmasına rağmen THK’dan 20 gün için 180 bin dolarlık danışmanlık ücreti almasıydı.
Yukarıda sözü edilen İran’a uçak kaçıran Fly Hava Servisi patronu Gökhan Sarıgöl ün yıllardır Ali Kıdık ile yakın çalıştığı, sürekli reklam vererek havacılık hakkında şantaj içerikli haber yaptırdığı iddiaları da konuşulanlar arasında…
Kaynak : akasyam.com