Türk Hava Yolları, Tek Taraflı İşveren İnisiyatifiyle Zam Kararı Aldı

Türk Hava Yolları, Tek Taraflı İşveren İnisiyatifiyle Zam Kararı Aldı

Türk Hava Yolları (THY), henüz sendika ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle, Şubat ayı itibarıyla personeline yüzde 50 zam yapma kararı aldı. Bu karar, çalışanlara Şubat 2024 maaşlarına yansıtılacak ancak geriye dönük bir artış yasal olarak mümkün değil.

Şirketin bu kararı, çalışanlara duyuruldu ve sürecin detayları henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Sendika ile anlaşmazlık devam ederken, alınan bu zamlı karar, çalışanlar ve sendika temsilcileri tarafından yakından takip ediliyor. Şirketin önümüzdeki dönemde sendika ile anlaşma yoluna gitmesi veya benzeri adımlar atmaya devam edip etmeyeceği merak konusu.

Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın TİS müzakerelerinde yaşanan gelişmeler ve alınan bu zamlı karar, çalışanlar ve sendika temsilcileri arasında ilgiyle takip ediliyor. Şirketin, sendika ile anlaşma yoluna gitme veya benzeri adımlar atmaya devam etme kararı, çalışanlar ve sendika temsilcileri arasında merak konusu.

Türk Hava Yolları, 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz mutabakata varılamayan konularda devam eden müzakerelerle ilgili önemli bir karar aldı. Ortaklık ve Hava-İş Sendikası arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken, işveren tarafı Şubat 2024 maaşlarına %50 artış uygulama kararı aldığını duyurdu.

Ancak, geriye dönük bir artışın yasal olarak mümkün olmadığı vurgulandı ve bu artışın TİS sürecinden bağımsız, tek taraflı işveren inisiyatifiyle gerçekleştiği belirtildi. TİS sürecinin devam ettiği ve müzakerelerin sona ermesiyle birlikte oluşacak fark ödemelerinin yapılacağı belirtilirken, işverenin tek taraflı olarak belirlenen oranı uygulamak konusundaki kararı tartışmalara neden oldu.

Hava-İş Sendikası’nın da resmi internet sitesinde yayımladığı bir duyuruda, uçuş görev sınırları ve uçuş emniyeti konusundaki ifadelerin, yatırımcılar ve yolcular nezdinde istifhama neden olduğu ifade edildi. Ortaklık, çalışanlar ve sendika ile yaşanan anlaşmazlıkların havayolu şirketinin imajına zarar verebileceği uyarısı yapıldı.

Toplu iş sözleşmesinin en kısa sürede neticelenmesi ve taraflar arasında anlaşma sağlanması için gayret gösterileceği belirtilirken, özellikle ücret iyileştirmelerine ilişkin değerlendirmelerin sadece ücret artışları ile sınırlı kalmayarak diğer ücret kalemlerini de içermesi gerektiği vurgulandı. TİS sürecinin hassas bir dönem olduğu, her iki tarafın da mümkün olan en iyi çözümü bulmak için çalıştığı belirtilirken, yaşanan gelişmelerin sendika hakları ve havayolu imajı açısından önem taşıdığı ifade edildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. Hava İş Sendika temsilcileri bugün 11:00 de ekip terminalinde üyeleriyle buluşacak ve bilgilendirme yapacaktı. Kendilerinin giriş kartları iptal edilerek kanunlarla korunan sendikal faaliyet kanunsuz bir şekilde engellenmiş oldu !!! Bunu da haber yapın lütfen

  2. 7 ay önce

    SAYIN AHMET BOLAT %50zami uygularken hic vicdanı sizlamadimi,%40zam verdiği açlığa mahkum ettiği 20,000 tl ye çalıştırdığı TSS hiç aklına gelmedimi, sizleri kadroya alıyorum, tasorende 12500 tl maaş alırken kadroya geçtiniz deyip 10600tl ye maaşları düşürürken hicmi vicdanın sizlamadı, sayın Ahmet Bolat inşaallah bu yanlışı farkeder kadrolu tasorenlerede düzgün bir zam verir

  3. 7 ay önce

    Pazar mesaileri ne olacak?

15 Yorum

  1. 7 ay önce

    Bu aralar Öğretmenlerinde cogu lisanslandı nasıl acaba bi kalite araştırma yapmalı bence yen hem ders verip hemde Adam saat açmak uygunsuzlukmudur bilemedim

    Cevapla
  2. 7 ay önce

    Selamlar Thy teknik ne verdiyseniz THY AO yada verin bitsin insanlar rahat çalışsın

    Cevapla
  3. 7 ay önce

    Saçma ve mantıksız haber yapmayın lütfen. Adam süreç uzarken millet mağdur olmasın diye ön zam yaptı ve kendi de açıkladı durumu. Verebileceği zammı da açıkladı ve %50den fazlaydı zaten bildirdiği miktar. Sendika başkanının adam hakkında hakaretvari konuşması da çalışan menfaatine bir hareket değildir.
    Ayrıca zaten patron şirketi değil bu sınırsız zam yapma ve tek başına karar alma yetkisi yokki zaten. Pazarlık yapılacak ve bir şekilde anlaşılacak.

  4. 7 ay önce

    Çıkarız başka iş buluruz vs. diyen Sevgili gençler eskiden THY Teknik ten iş akdi fes edilerek uzaklaştırılan biri olarak piyasa bildiğiniz gibi değil, eskiden ortalık teknisyen kaynardı şimdi 4 yıllık mezun eski 2 yıllıklarda eyt den mezun olunca piyasada muazzam bir teknisyen açığı var. Thy den ayrıldıktan sonra başka sektörlerde çok yüksek maaşlarla rahatlıkla iş bulabildim. Eğer gerçekten bilgili ve çalışkan biriyseniz inanılmaz fırsatlar var. Birçok sektör işci bulamıyor. En basit işlere bile muazzam paralar teklif ediliyor çünkü herkes öğretmen, mühendis vs. okumuş piyasada işci teknisyen yok. Fabrikalar artık 27 maaş 30 maaş senelik ikramiyeler vermeye başladılar. Bknz. Otomotiv sektörü. Gerçekten dışarısı eskisi gibi değil işci/teknisyen dediğin zaman kapışıyorlar.

  5. 7 ay önce

    Biz tss olarak yüzde 39 aldık.siz bari iyi alırsınız inşallah ..bize bunu reva gören yoneticileride saygıyla anıyoruz.

  6. 7 ay önce

    Şuanda yapılacak tek şey kalmış durumda greve gitmek Ahmet Bolat başka biryol bırakmadı eğer sendika bu yolu lzlemez ise uyelerini ve nüfuzunu kaybedecektir

  7. 7 ay önce

    Pazar mesaileri ne olacak?

  8. 7 ay önce

    SAYIN AHMET BOLAT %50zami uygularken hic vicdanı sizlamadimi,%40zam verdiği açlığa mahkum ettiği 20,000 tl ye çalıştırdığı TSS hiç aklına gelmedimi, sizleri kadroya alıyorum, tasorende 12500 tl maaş alırken kadroya geçtiniz deyip 10600tl ye maaşları düşürürken hicmi vicdanın sizlamadı, sayın Ahmet Bolat inşaallah bu yanlışı farkeder kadrolu tasorenlerede düzgün bir zam verir

    • Anla artık. Kimse anlamıyor değil. Herkes herseyi anlıyor. Bırak hala yalaka olmayı. Zaten para bile vermiyorlar. Bırak yalakalığı! Bedava yalakalık yapma bari

      Cevapla
    • 7 ay önce

      Taşören degil, taş örmüyoruz

      Cevapla
    • 7 ay önce

      Tss de net maaş aldığını da yazsana, vergi dilimi seni etkilemiyor, thy de ve teknik as de iki vergi dilimine girsen zaten gidiyor yüzde 15. O yüzden önce düşün sonra da kıyaslama her şirketin kendi misyonu ve dengesi var.

      Cevapla
  9. Hava İş Sendika temsilcileri bugün 11:00 de ekip terminalinde üyeleriyle buluşacak ve bilgilendirme yapacaktı. Kendilerinin giriş kartları iptal edilerek kanunlarla korunan sendikal faaliyet kanunsuz bir şekilde engellenmiş oldu !!! Bunu da haber yapın lütfen