Türk Hava Yolları, Nijerya'da Sendika ile ikinci kez karşı karşıya

Türk Hava Yolları, Nijerya’da Sendika ile ikinci kez karşı karşıya

Ulusal Hava Taşımacılığı Çalışanları Sendikası (NUATE), çalışanların refahı ile ilgili konular nedeniyle Türk Hava Yolları’nın Nijerya’daki yönetimi ile ikinci kez karşı karşıya gelme tehdidinde bulundu.

İşten Çıkarmalar ve Sendika Tepkisi

Nijerya Sivil Havacılık Otoritesi’nin (NCAA) konuya müdahalesinden iki hafta sonra geldi. Sendika, haksız yere işten çıkarıldığını iddia ettiği üyelerinin işlerine geri dönmelerini sağlamak için her yolu deneyeceğini belirtti.

NUATE ve ana sendikası Nijerya İşçi Kongresi, geçtiğimiz Salı günü, Türk Hava Yolları yönetiminin yedi işçiyi işten çıkardığı ve sendika üyeleri oldukları gerekçesiyle daha fazla işçiyi işten çıkarmayı planladığı iddiaları üzerine havayolu şirketini kapattı. Bu gelişme sonucunda Lagos’taki Murtala Muhammed Havalimanı’da 300’den fazla yolcu mahsur kaldı.

Perşembe günü NCAA, taraflar arasında barışı sağlayarak Türk Hava Yolları’nın, 24 saatten fazla havalimanında mahsur kalan Nijeryalı yolcularını uçurmasına izin verdi. Havayolu, sessizliğini bozarak işten çıkarılan personeli 2023 yılında 600.000 $ tutarında bilet dolandırıcılığı yapmakla ve ciddi mali kayıplara neden olmakla suçladı.

Sendikanın Yanıtı

Pazartesi günü bir açıklama yaparak tepki gösteren sendika, havayolunun iddiasını “bariz ve kötü formüle edilmiş yalanlar” olarak nitelendirdi. NUATE Genel Sekreter Vekili tarafından imzalanan açıklamada, “Havayolunun 600.000 dolar kaybettiği iddiası tamamen hayal ürünüdür” denildi.

Sendika, Nisan 2023’te Türk Hava Yolları genel müdürlüğünün, Nijerya’daki döviz kısıtlamaları nedeniyle yabancı havayolu şirketlerinin fonlarını ülkelerine geri göndermekte zorlanmalarına yanıt olarak yalnızca iki premium sınıf bilet satışına izin veren bir satış kısıtlama genelgesi yayınladığını açıkladı. Ancak havayolu, web sitesinde izin verilen ücretlerden çok daha düşük bir ücret ilan etti ve bu nedenle yolcular, küresel çağrı merkezi tarafından Nijerya ofislerine başvurmaya yönlendirildi.

O zamanki satış müdürü, satış personelinden müşteriler tarafından çevrimiçi olarak alınan PNR’yi biletleri işlemek için kullanmalarını istedi. Satış personeli bu talimata uygun davrandı ve havayolunun muhasebecileri satılan tüm biletlerden ödenmesi gereken tüm paraları aldı. Tüm satış raporları günlük olarak satış müdürüne sunuldu ve muhasebe departmanı tarafından imzalandı. Dolayısıyla Türk Hava Yolları’na ait hiçbir para kaybolmadı ve hiçbir personel maddi menfaat elde etmedi.

Sendika ve Türk Hava Yolları İlişkisi

Sendika, 11 çalışandan yedisinin işten çıkarılmasının gerçek nedeninin havayolunun sendikayı yok etme kararlılığı olduğunu belirtti. Sendika ayrıca, Türk Hava Yolları’nın Nijerya’daki yönetimini işlerini kötü yönetmekle suçladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 ay önce

    Bu konunun medya ve basına yansıması ticari itibar açısından hiç iyi değil. Bu tür haberler Avrupa ve dünya havacılık otoriteleri ve acenteler nezdinde takip edilmekte. Sendikal duyarlılık avrupada çok fazla. Sorunlar medyaya veya yerel hukuki mecralara ulaşmadan çözülmeli.