Türk Deniz Kuvvetleri’nin Yeni Yerli Uçak Gemisi: Konsept Özellikleri Ortaya Çıktı

Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yeni Yerli Uçak Gemisi: Konsept Özellikleri Ortaya Çıktı

Türk Deniz Kuvvetleri için tasarlanan yerli uçak gemisinin konsept özellikleri belirlendi. Geminin tam boyu 285 metre olacak ve STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery) sistemine sahip olacak.

Son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında alınan kararla birlikte, Türk savunma sanayii ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından “Yerli Uçak Gemisi”ne yönelik çalışmalara başlandı. Uçak gemisinin tasarımı, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Dizayn Proje Ofisi tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu liderliğindeki heyet, Dizayn Proje Ofisi’ni ziyaret etti. Heyette; Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Afyoncu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci yer aldı.

Ziyaret sırasında, Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü’nün yüksek mühendislik tabanlı üstün tasarım kabiliyeti ve en son TCG İstanbul Fırkateyni’nin tasarım ve imalatıyla taçlandırılan, harp gemisi tasarım geleneği ve deneyimiyle gerçekleştirilen Millî Uçak gemisi tasarım faaliyetleri incelendi.

Edinilen bilgilere göre, yerli uçak gemisi; 285 metre tam boy, 68 metre genişlik, 60 bin ton deplasman, 25 knots hız, COGAG tahrik sistemi, STOBAR uçak kalkış/iniş sistemi ve 10.1 metre su çekimi gibi özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanıyor.

Şu anda Türk Donanması envanterinde bulunan TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’ne, tedarik edilmesi durumunda F-35B gibi dikey iniş/kısa kalkış özelliğine sahip savaş uçakları konuşlandırılabiliyor. Ayrıca, 232 metre uzunluğundaki gemiye, KIZILELMA ve Bayraktar TB3 gibi insansız platformların konuşlandırılması planlanıyor. Yerli Uçak Gemisi’ne ise çok daha geniş bir kategorideki savaş uçakları iniş/kalkış yapabilecek. (savunmasanayist)

Exit mobile version