EASA bu yazısı ile EASA üyesi olmayan ülkelerin uçaklarına EASA yetkisi ile bakım yapamazın diyor. Yani bizler sadece AB üyesi devletlerin uçaklarına EASA release yapabileceğiz.( Oda Uyum sağlayabilirsek) İran-Irak-suriye-rusya vb…gibi uçaklara bakım yaptığımızda EASA yetkisini kullanamayacağız.
ICAO standartlari cercevesinde her ulke kendi yonetmelik ve talimatlarini yayinlar ve kendi ulkedesindeki tescilli ucaklarin emniyeti konusunda bu kurallarin uygulanmasini saglamakla yukumludur.
Turkiyede’ki bakim kuruluslari Rus, Turkmen, Kazak, Kirgiz, Cin, Japon, Avusturalya, Amerikan.vs tescilli ucaklara bakim yapmayi hedefliyorsa, o ulkelerin sivil havacilik otoritelerine muracaat edip o ulke talimatlarina nasil uyacagini kanitladiktan sonra gerekli onay belgesini almalı ve sonrasinda da bakimi tamamlayip o ulkenin kural/talimatlarina gore bakimin tamamlandigini onaylamalıdır.Dolayisiyla yazida da belirtildigi uzere bu yukarida bahsedilen ulkeler ile Turk bakim kuruluslari arasindaki uygulamalar konusunda EASA’nin hic bir sikintisi ya da itirazi yok.
EASA’nin istediği tek konu EASA tarafindan verilmis Part145 onayinin Avrupa ulkeleri disindaki ulkelerde tescilli ucaklar icin kullanilmamasıdır.