Turizm Sektöründe Personel Krizi: On Binlerce Çalışan Rakip Ülkelere Gitti

Turizm Sektöründe Personel Krizi: On Binlerce Çalışan Rakip Ülkelere Gitti

Turizm sektöründe çalışan on binlerce kişi, başta Mısır olmak üzere rakip ülkelere yöneldi. Türk turizmcileri personel açığını kapatmak için Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden öğrenci getirmeye yöneldi.

Antalya’da Bütçe Krizi ve Yurt Dışı Arayışları

Antalya’da tatile gitmeye bütçesi yetmeyen Türkler, yurt dışında alternatif seçenekler aramaya başladı. Turizm sektörünün de personelini rakip ülkelere kaptırdığı ortaya çıktı. Pandemiden bu yana yaklaşık 100 bin turizm çalışanının yurt dışına gittiği tahmin ediliyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu, bu konuda gazetecilerle bir araya geldi. TTYD Başkanı Oya Narin, pandemiden önce yeterli insan kaynağına sahip olduklarını ancak bu kaynağı tutamadıklarını belirtti. Hizmet sektöründeki birçok çalışanın Arap Yarımadası’na transfer edildiğini vurgulayan Narin, bu ülkelerde çalışanların ayda 3-5 bin dolar arasında maaş alabildiğini ifade etti. Narin, “Biz o kadar sıkıntı çekiyoruz ki Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan’da okullarla anlaşma yaparak Antalya’ya personel çekiyoruz. Bu ülkelerden gelenlere 500-600 dolar maaş artı yeme, yatma veriyoruz” dedi.

Kırgızlar ve Türkmenler Turizme Katkı Sağlıyor

Gazetecilerin “Kaç kişi gitmiştir?” sorusuna yanıt veren TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Nane, “Pandemi ve sonrasında 100 bini geçmiştir. Üst yönetimde, kilit noktalarda, garson, aşçı hep Türkler var” ifadelerini kullandı. Nane, Mısır’da Sharm-El Sheikh’teki otellerde personelin önemli bir bölümünü Türklerin oluşturduğuna da dikkat çekti. Oya Narin, Türkiye’de sahil şeridinin 5 yıldızlı otellerle dolu olduğuna işaret ederek, “4, 3, 2 ve 1 yıldızlı tesisler olmadığı için daha düşük bütçeli grupları alamıyoruz” dedi. İspanya’da 500 bin yatağa yakın rezidans bulunduğunu belirten Mehmet Nane ise “Rezidans uzun kalışlar için çok önemli. Rezidansların da önünün açılması sektör açısından son derece önemli” diye konuştu.

İstanbul Trafiği Turizmi Etkiliyor

İstanbul’un yoğun trafiği turizm için de önemli bir sıkıntı yaratıyor. TTYD Başkanı Oya Narin, Galataport’tan çok iyi hizmet almalarına rağmen, Sultanahmet ve Nuruosmaniye’ye misafirlerini transfer edemediklerini dile getirdi. “Bu durum turistleri küstürüyor. Tarihi yarımadaya giden tercihli yolda turistik küçük araçlara izin veriliyor, fakat turist otobüslerine izin verilmiyor. Valilik tramvayı öneriyor. Amerikalı, Avrupalı ya da yaşı ileri misafiri tramvaya bindiremezsiniz. Çünkü hemen tazminat davası açıyor, acente itiraz ediyor” dedi.

Rakip Ülkelere Göre Pahalılık Sorunu

Türkiye’de turistler için fiyatların rakiplere göre daha pahalı olduğuna işaret eden TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Nane, “Kendinizi turist olarak düşünün. Geçen sene geldiniz, bir bardak içecek aldınız 18-20 liraydı, yani 1 Euro’nun altında satın aldınız. Bu sene o içecek 40 lira oldu ama döviz artışı daha az gerçekleşti. Doğal olarak 1 Euro ile artık o içeceği alamıyorsunuz” dedi. Nane, yüksek enflasyonun maliyetleri artırmasının yanı sıra döviz kurlarının da yüzde 40 civarında arttığına dikkat çekti. (sozcu)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 50 tane canım olsa birini size emeğimi verip heba etmem … 20 senede ne hale geldi ülke… neyseki hiç bir kötülük yapanın yanına kar klmıyor

  2. 7 ay önce

    Masal anlatmayın, kendi insanınıza insan gibi yaşamak için gerekli olan maaşı ,sosyal hakları vermezseniz, sömürürseniz böyle olur ama siz de taktik çok, gidersiniz oradan buradan düşük maaşa çalışacak öğrenci bulur getirirsiniz. Pahalı uçak bileti satan ve uçak içinde suyu bile parayla veren pahalılıktan şikayet ediyor komediye bak…

3 Yorum

  1. 7 ay önce

    Tarihî Yarımada’ya da bir zahmet koca otobüsleri sokmayıversinler. Dünyanın birçok yerinde böyle alanlara bırakın otobüsü, araba bile sokamazsınız!

    Cevapla
  2. 50 tane canım olsa birini size emeğimi verip heba etmem … 20 senede ne hale geldi ülke… neyseki hiç bir kötülük yapanın yanına kar klmıyor

  3. 7 ay önce

    Masal anlatmayın, kendi insanınıza insan gibi yaşamak için gerekli olan maaşı ,sosyal hakları vermezseniz, sömürürseniz böyle olur ama siz de taktik çok, gidersiniz oradan buradan düşük maaşa çalışacak öğrenci bulur getirirsiniz. Pahalı uçak bileti satan ve uçak içinde suyu bile parayla veren pahalılıktan şikayet ediyor komediye bak…