TURİZM BAKANI, ATLASGLOBAL’E YARDIM ETMELİ Mİ?
Değerli okurlar, Atlas Global’in uçuşlarını durdurmasından sonra başlayan işten çıkarma süreci geçen hafta da devam etti. Bizim 50 olarak açıkladığımız II. pilot sayısı daha da arttı. Bu yetmedi, 100 civarında da Kabin memurunun işine son verildi. Böylece “her şey yoluna girecek, 21 Aralık tarihinde yeniden başlayacağız.” şeklinde ortalığı yatıştırmaya yönelik vaadin de bir anlamının olmadığı ortaya çıktı. Öyle ya, madem işler düzelecek, sorunlar aşılacak, niye insanları kapıya koyuyorsunuz?
ATLAS’IN YETİŞTİRDİĞİ PİLOTLAR İLK FEDA EDİLENLER Mİ?
Bana gelen bilgilere göre Atlas’ta 90-95 civarında II. pilot, yaklaşık 100 kadar da kaptan pilot var(dı). Şu ana kadar ilişiği kesilen II. pilotların sayısının 60 civarında olduğu söyleniyor. Bu arkadaşların büyük bölümünün Atlasglobal havayolunun yan kuruluşu olan AFA Uçuş Okulundan mezun olduğu belirtiliyor. Evini, arabasını satan, borçlanan, kredi alan bu insanlar ciddi paralar yatırıp pilotaj eğitimi almışlar. Tek beklentileri eğitim bittikten sonra AtlasGlobal’de ikinci pilot olarak çalışmaya başlamak…Tip eğitiminden sonra tam kokpite oturmuş üç kuruş para kazanmaya başlamışsın. Bir de bakmışsın şirket krize girmiş ve seni kapıya koyuvermiş ! O zaman ortada ciddi bir sorun var. Sen bana bir çeşit “iş garantili” uçuş eğitimi satıyorsun, ben paramı ödüyorum, eğitimimi de başarı ile tamamlıyorum. Yani bana düşeni yapıyorum ama şirket olarak sen sözünde durmuyor ve bana vermek zorunda olduğun işi sona erdiriyorsun. Şirketi doğru dürüst yönetemediysen benim suçum ne?
KÜÇÜLEREK DEVAM ETMEK…
Evet 26 Kasım’da başlayan Atlas krizinin nereye evrileceğine bakalım biraz da… Geçen hafta pilotlar hariç diğer personelin aylık ücretleri yatırıldı. Teknik personele yarım maaş verildi. Pilotlara ise Aralık ayının ilk yarısı bitmeden ödeme yapılacağı açıklandı. Ancak bu ödeme 16 Aralık’a ötelenebilir. Biliyorsunuz Atlas cephesi, 16 Aralık’ta yurtdışından gelecek para ile sorunun çözüleceğini söylüyor ısrarla… AtlasGlobal’in uçaklarının tamamı kiralık. Uçakların sahibi olan şirketlerin önlem olarak uçakları yurtdışına çektikleri konuşuluyor. Bundan sonrası için ise, AtlasGlobal’in küçülerek yola devam edeceği, 5-6 uçaklık bir filoyla ağırlıklı olarak charter taşımacılığı yapacağı söyleniyor. Bu nedenle de, ileride işlerin düzelmesi olasılığını düşünerek kaptanları şirkette tutmayı planladığı ve bu süreçte kaptan kaptana görevlendirme yaparak operasyon gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Gariban II. pilotlar ise, en fazla birer aylık tazminatlarla o şirket senin, bu şirket benim iş arıyorlar. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün artık bu pilotaj ve tip eğitimi süreçlerini ciddi biçimde masaya yatırması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığının da konuyu kendi açısından denetlemesi şart.
Atlas Havacılık şirketinin sermayesi yaklaşık 160 milyon TL. Ali Murat Ersoy, şirketin yönetim kurulunu tek başına oluşturuyor. Yani Yönetim Kurulunda kendisine yardımcı olacak, uyarıda bulunacak kimse yok. Gerçi uçuş durdurma kararından hemen birkaç gün önce bir İç Yönerge çıkartılmış. Bu yönergede, Yönetim Kurulunun 3 kişiden oluşmasının yolu açılmış. Belli ki, bu yanlızlığın giderilmesi amaçlanmış. Bugüne kadar, pilot Genel Müdürlerle çalışan Ersoy’un bu kez Teknik kökenli bir yöneticiye Genel Müdürlük görevini vermesi de dikkat çekici…Bakalım bundan sonrasında neler yaşayacak AtlasGlobal ? Uçuş Saati ve tecrübesi yüksek birkaç II. pilotun dışında kalanları çıkartacak gibi görünüyor. Küçülmenin niteliğine göre kabinde de işten çıkartmalar sürebilir. Dileriz, çabuk toparlanır ve en az kayıpla yoluna devam eder.
İNGİLİZ HÜKÜMETİ THOMAS COOK’A SIRT ÇEVİRDİ.
Toparlanma demişken garip bir beklentiden söz etmezsek olmaz. Efendim, “Murat Ersoy’un kardeşi Mehmet Nuri Ersoy Turizm Bakanı imiş, neden yardım etmiyormuş? ” Gerçekten inanılmaz. Atlas’ın eski ortağı ve Yönetim Kurulu üyesi de olan Sayın bakanın devreye girmemesinin başka gerekçesi var mıdır bilemem ama devlet adamı yaklaşımı ile olayı değerlendirmesi sözkonusu ise, kendisini tebrik etmek lazım. Bakın daha 3 ay önce Thomas Cook battı. Benzer bir beklenti İngiltere’de de oluştu. Değişik çevrelerden Thomas Cook’un bir süre daha ayakta kalması için gereken 200 milyon sterlini hükümetin vermesi gerektiğine ilişkin öneriler geldi. Ancak hükümet bunun bir şirketi ilgilendiren ticari bir mesele olduğunu ve şirketin batışından etkilenen müşterilerin sivil havacılık sigortası kapsamında koruma altında olduğunu açıkladı.
HOLDİNGLERİN VERGİ BORCU SİLİNİYORSA…
Sonuçta herkesin bakan kardeşi veya akrabası yok ki… 100.000 TL borcu yüzünden icraya düşüp kepenk kapatan gariban KOBİ’ler ne yapsın peki? Ancak bazı holdinglerin 300-500 milyon TL vergi borçları bir kalemde siliniyorsa, AtlasGlobal’in devlete olan sigorta ve vergi gibi borçlarının yeniden yapılandırılması, uygun şartlarla ötelenmesi anormal kaçmaz. Yine başka havayollarına birtakım teşvikler sağlanıyorsa aynı imkanlardan Atlas’ın da yararlandırılmasında bir sakınca olmaması gerekir. Gerekli ve yeterli teminatları varsa, sağlanacak kredilerle de nefes aldırılabilir. Sonuçta yüzlerce insanın ekmek yediği bir şirket… Ama asıl önemli olan, 2018 yılında net satışlarına göre Türkiye’nin 103. büyük firması olan ve en fazla ihracat geliri sağlayan 36. firma konumunda bulunan AtlasGlobal’in nasıl bu duruma düştüğünün araştırılması… Kötü yönetim, yanlış kararlar ve tercihler varsa sorgulanmalı ama şirketin yaptığı açıklamadaki 3. Havalimanı kaynaklı maliyet artışları da masaya yatırılmalı. Sorunun kökenine inilirse, başka havacılık şirketlerinin de yakın veya orta vadede aynı sıkıntılara düşmesinin de önüne geçecek önlemlerin alınabilmesi mümkün olur. Her kapanan şirket, yüzlerce binlerce ocağın sönmesi demektir.