TÜRBÜLANSTA YARALANMAMANIN YOLLARI

Genellikle hava boşluğu olarak adlandırılan ve daha önce yaşamamış yolculara büyük bir sıkıntı veren türbülans aslında sıcak ve soğuk havanın yerdeğiştirmesi veya bulut haraketliliğiden kaynaklı hava olayıdır. Uçak bu hava olayının içine girdiğinde sallanma, kanatlarda esneme görülebilir. Bunun yanında ani irtifa kayıpları da yaşanabilir. Ancak unutulmaması gereken en önemli husus türbülansın uçuş emniyetini tehdit etmemesidir.


Bazı durumlarda ise ikazlara dikkat etmeyen yolcular ve memurlar hafif şekilde tedbirsizlik yüzünden yaralanabiliyor. Kokpit Ekibi bu hava olaylarını sistemlerden görebildiği için rotalarını yolcu konforu için değiştirmektedirler. Ancak bazı durumlarda girmek mecburi oluyor . Ve bu esnalarda kokpit Ekibi tekrar yolcuları uyararak emniyet kemerlerini takmaları için ikaz işaretini tekrar yakıyor.


Buna rağmen yerlerine dönmeyen ve emniyet kemerlerini bağlamayan yolcular ne yazık ki  yaralanabiliyor. Gerek kokpit ekibi ve gerekse kabin ekipleri yaptıkları anonslar ile yolcuları uyarırlar. Hatta ilk kalkış öncesi bile yolcuların kemerleri teker teker kabin memurları tarafından kontrol edilir. Bizimde tavsiyemiz oturduğunuz sürece emniyet kemerlerinizi bağlı bulundurmanız.

ANİ GELİŞEN TÜRBÜLANSLAR

Çok ani oluşan türbülanslarda koltuğunuzda olmayabilir, lavobo yada koridor da olabilirsiniz. Bu durumlarda ise mümkünse gördüğünüz ilk koltuğa oturup emniyet kemerinizi takın. Mümkün değilse de resimlerde gördüğünüz gibi güçlü bir şekilde tutunmaya çalışın. Yemek servisi sırasında oluşabilecek orta ve üstü şiddetteki türbülanslarda ise tepsini ayaklarınızın altına koyarak masanızı kapalı pozisyona getirin.

Bugün hemen hemen her seyahat eden yolcunun başına gelen bu tür hadiseler, çok yakında tarih olacak. Gelişen teknoloji ile birlikte türbülanstan hiç etkilenmeyen uçaklar yapılmaya başladı. Kanatları 7 metreden fazla esneyen bu uçaklar sayesinde türbülanslardan hiç etkilenilmeyecek. Yinede türbülans sizi rahatsız ediyorsa uçakta en az türbülansı hisseden koltuklar orta bölümdür. Check in işlemi yaparken bu bölümden koltuk ayırtmanız sizler için daha iyi olacaktır. Türbülansın uçuş emniyeti açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını ve bügüne kadar hiç bir uçak kazasının türbülans yüzünden olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. 



EMNİYETLİ UÇUŞLAR…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Uzay ve Uçak Mühendisi
Exit mobile version