TUNA BEKEN İŞ KAZASI ARAŞTIRMASI- A320 NİN İKİ PİLOTU HALA AÇIKTA.

Bildiğiniz üzere iki haftadır sektörümüzde sizlerin okuyabileceği hiç haber yok. Şirketlerin uçak alımları, sefer açılımları vb. şirketlerin halkla ilişkilerinin yönlendirip, medyaya al sana haber dediği kıldan,tüyden haberleri zaten ilgili sitelerin hepsinde okuyorsunuz. Havacıların takip ettiğine inandığım sitemizde bu tür reklam kokan haberleri yazmam söz konusu bile olamaz.
Bu nedenle sizlere önemli olduğuna inandığım ve yazılmamış bir iki haberi vermek istedim.
Öncelikle size söz verdiğim üzere Tuna Beken’in iş kazası sonucunda hayatını kaybetmesinden sonra geçen bir aylık sürede,daha önce yazdığım gibi Boeing’in uzmanları gelmiş ve kazanın kokpitten verilmiş bir kumanda ile oluşabileceğine yönelik yorum yapmışlardı. Kazanın olduğu günden itibaren ailesinden gelişmeler ile ilgili bilgiler almaktayım. Sizlerle paylaşmak istedim.
Son durum şöyle; Kaza sonrasında gelen savcı bey, O günkü nöbetçi savcının kendi olmadığı ve bir başka savcının yerine nöbetçi konumunda olduğunu söyleyerek, olaya ben mi yoksa gerçek nöbeti olan savcımız mı baksın tarzında başsavcılığa bir yazı yollamış. Bu yazıya, geçen Cuma günü Başsavcılıktan siz bakın diye cevap gelmiş. Yani kaza olalı bir ayı geçmiş savcılık hala raporu yazıp yeni yollayacak. İşte bizim yargı mekanizmalarımızın hali.
İKİNCİ ÖNEMLİ KONUMUZ İSE;
25 Nisan günü İtalya’nın Milano kentinden İstanbul’a gelen Türk Hava Yollarının TK1878 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçağının, Atatürk Havalimanı’na sert iniş nedeniyle yere çarparak sağ motorunu yere vurarak tekrar havalanması ve emergency deklere ederek tekrar inişe geçmesi konusunda iki senaryo sunmuştum. (Tıklayın) Bu sunduğum senaryolardan birincisi wortex nedenli girdap oluşması ile ilgili diğeri ise pilotaj kaynaklı olduğu idi.
Aldığım duyumlarda kaptan ve ikinci pilotun geçen iki aylık süreye rağmen hala açığa alınmasının sürdüğü şeklindedir.  Halbuki,kaza olur olmaz uçağın FDR verileri incelemeye alınmıştı. FDR verilerinden kazaya neyin sebep olduğu hemen anlaşılabilir. Bu nedenle iki aya yakın süredir iki pilota uçuş verilmemesi ikinci senaryomun yani pilotaj seçeneğini şimdilik güçlü kılıyor. 
Ancak pilotlar henüz kurula çıkartılmış değiller. 

Exit mobile version