TUBEK 2. Toplantısı İstanbul’da Düzenlendi. 650 bin yeni uçak bakım teknisyenine ve mühendise ihtiyaç var

TUBEK-2.-Toplantısı-İstanbul’da-Düzenlendi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) tarafından organize edilen Türkiye Uçak Bakım Eğitim Kuruluşları (TUBEK) 2. Toplantısı, 20 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da Türk Sivil Havacılık Akademisi’nde gerçekleştirildi.
Sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren Uçak Bakım Eğitim Kuruluşlarını, bu alanda eğitim veren üniversitelerden akademisyenleri ve sektörde görev yapan uçak bakım teknisyenlerini  buluşturan 2. TUBEK Toplantısı, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK ve UTED Başkanı Necdet AKSAÇ’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.
SHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal YÜKSEK toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada; Türk sivil havacılığının özellikle pandemi sonrasında son iki yılda gerek operasyonel açıdan gerek saygınlık açısından çok daha iyi bir konuma geldiğini vurguladı. Sivil havacılık sektörünü daha ileriye taşıyacak sürdürülebilir gelişme için çağa uygun yeni bir havacılık modeline ihtiyaç olduğunu kaydeden YÜKSEK; Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği “Türkiye Yüzyılı” hedefi doğrultusunda, sivil havacılıkta Türkiye’nin nasıl lider ülke olabileceği sorusuna odaklanarak “Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı”nı geliştirdiklerini dile getirerek, “amacımız sadece kendi sorunlarını çözen değil aynı zamanda gönül coğrafyamızdaki ve etki alanımıza giren ülkelerdeki sorunları da çözecek bir ülke olmak” dedi.
UTED Başkanı Necdet AKSAÇ yaptığı konuşmada, TUBEK’in en temel hedefinin uçuş emniyetinin sağlanması olduğunu belirtirken bunu sağlamak üzere uçak bakım alanında görev yapan personellerin eğitimleri ile ilgili sorunların sektördeki paydaşların bir araya gelmesi ve ortak akıl ile çözülebileceğini dile getirdi. Sektörün devamlılığı konusunda uçak teknisyenlerinin önemine dikkat çeken AKSAÇ,  dünya çapında 650 bin yeni uçak bakım teknisyenine ve mühendise ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu çerçevede ülkemizin insan kaynaklarının daha efektif yönetilmesi ve çözüm önerileri geliştirmek üzere bir araya geldiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Kemal YÜKSEK,  veriye dayalı bir dünyada “dijitalleşmeyi” esas alan eğitim sisteminin gerekliliğine işaret ederek, “Dünyada “sertifika” bazlı bir sistem hâkim ve kurumlar artık yetkin kimlikler istiyor.  Çok fazla yetenek değil, özelleşmiş ve kendi işinde beceriye sahip ve uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyuluyor. Bu sistemin en önemli unsuru “merkezileşme” yani bilginin sadeleştirilmesi, özelleştirilmesi ve bunun çağın eğitim modeline uyarlanmasıdır.” şeklinde değerlendirmede bulundu. Kurumsal Dönüşüm Modeli’nin de bu anlayışla hayata geçirildiği “dijitalleşmeye”, “ eğitimde standardizasyona”, “fırsat eşitliğine” dayalı bir sistem olduğunu söyleyen YÜKSEK, modelin sektöre de uygulanacağını, ardından en az 90 ülkeye bu eğitimleri vererek “Global Training Sertificate” olarak “T.C.  sertifikası”nı hayata geçireceklerini ifade etti.
Toplantı, Genel Müdür Yardımcısı Murat TOPÇU tarafından gerçekleştirilen “Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı”nı içeren sunumla devam etti. TOPÇU;  bu yaklaşımın “Akıllı ve Faydalı Sistemler”, “Otomasyon Sistemi” ve “Kurumsal Dönüşüm Modeli” olmak üzere üç sacayağı olduğuna belirterek, bu modeli geliştirirken tümdengelim yöntemi yerine tümevarım yöntemiyle görev unvanından organizasyon yapısına doğru giden, aşağıdan yukarıya doğru şekillenen bir bakış açısıyla hareket ettiklerinin altını çizdi.
Toplantının ilk oturumu “Bakım Personeli Lisanslandırma Mevzuatındaki Gelişmeler” ardından EAMTC Toplantı değerlendirmesi ile devam etti.
Toplantının öğleden sonraki oturumları ise TUBEK bünyesinde oluşturulan alt çalışma grubu toplantıları şeklinde gerçekleştirildi. “Teorik Eğitim Süreci Sorunları ve Çözüm Önerileri”, “Teorik Bilgi Sınavları Soruları ve Çözüm Önerileri” konularının ele alındığı ilk çalışma grubu toplanışının ardından, “Pratik Eğitim Süreci Sorunları ve Çözüm Önerileri”, “Modül 18 Geçiş Süreci Değerlendirmesi” ve “Bakım Personeli için İngilizce Bilgi ve Becerilerine yönelik Paydaş Çözümlemesi ve Süreç Önerileri” konu başlıkları altında çalışma grubu üyeleri bir araya gelerek, çözüm önerilerine yönelik görüş alışverişinde bulundu.
Exit mobile version