TSK için çılgın proje: Melez uçak

Türkiye’nin dünyada yalnızca ABD ve İtalya’nın sahip olduğu “melez uçak” teknolojisi için araştırma geliştirme projesi yürütme kararı aldığı ortaya çıktı.
Geliştirilecek melez uçak, helikopterle uçağın üstün özelliklerini bir araya toplayacak. İniş ve kalkışta helikoptere, seyir halindeyken uçağa dönüşecek.
ABD ordusunun sahip olduğu melez uçak, TSK’nın 2015’de düzenlediği “Egemen” tatbikatına katılmıştı. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, mevcut projeleri ve yeni dönem stratejilerini değerlendirme toplantısı düzenledi. Demir, sunumunda “tilt rotor uçak için araştırma ve geliştirme projesi” yürütüleceğini açıkladı.
Sunumda dikkatlerden kaçan bu proje, helikopter özelliğine de sahip “melez” uçakların yerli ve milli olarak geliştirilmesi anlamına geliyor. Boeing’in geliştirdiği V-22 Osprey ile Leonardo- Finmeccanica’nın geliştirdiği AW609 helikopterin dikey performansıyla sabit kanatlı uçağın hız ve menzil yeteneklerini buluşturuyor. İtalyan firması, AW609’u ABD’li Bell ile birlikte geliştirmeye başlamış, ardından yoluna yalnız devam etmişti.
Melez uçak, dikey konumda bulunan motor kaportaları ve rotorları sayesinde helikopter gibi havalanıyor. Ardından motor kaportaları döndürülerek helikopterden turboprop motorlu bir uçağa dönüşüm sağlanıyor. Böylece yüksek hız ve irtifaya ulaşan uçak, hedefine varınca motor kaportaları yeniden döndürülerek dikey iniş yapan helikoptere dönüştürülüyor.
OSPREY V-22
Mürettebat: 2 pilot, 2 uçuş mühendisi
Pervane adedi: 2
Motor adedi: 2
Pervane türü: Turboshaft
Azami hız: 509km/s
Azami menzili: 1,000 km
Uçuş yüksekliği: 7.925 m
Yükselme hızı:11.8 m/s
2023’TE YERLİ SAVAŞ UÇAĞI
Müsteşar İsmail Demir, “Hedefimiz 2023, o tarihte görev yapacak bir uçak değil. O tarihte ilk şekli ortaya çıkmış bir uçak. 2030 beklentimiz ise yerli bir uçağın THK’da tam fonksiyonel hizmet veriyor olması. 2030’da Hava Kuvvetleri filosu tamamen yerli uçaklardan oluşmayacak. Çok sayıda F-35 uçağının filoda olacağını düşünüyoruz” dedi.
EYP’YE KARŞI PROJE
İsmail Demir, terör örgütlerinin son yıllarda yaygın olarak kullandığı el yapımı patlayıcıların (EYP) engellenmesine yönelik birden fazla proje üzerinde çalışıldığını belirterek, şu bilgiyi verdi: “Karıştırma, uzaktan patlatma, elektronik yöntemlerle etkisiz hale getirmek için çalışıyoruz. Şu anda ‘Sahaya yüzde yüz etkin bir çözüm verdik’ diyemiyoruz çünkü her gün yeni bir tehdit şekli ortaya çıkabiliyor.”.

Exit mobile version