Daha önce imzaladığı kararnamelerin bir kısmı yargıya takılan ve ülkesini izole etmekle eleştirilen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın son başkanlık emri yine tartışmaları beraberinde getirdi.
Trump’ın, vasıflı yabancı işçilere ABD’de çalışma hakkı tanıyan H-1B vize programını sıkılaştırması, özellikle Silikon Vadisi’nin öncüleri olan dünya devi teknoloji şirketlerini zora soktu.
ABD’de yüksek lisansını tamamlayan Hindistanlı bilgisayar mühendisliği öğrencisi Mayank Kasturia, “Olanlardan dolayı çok gerginim ve gelecekte ne olacağını da bilmiyorum. Çünkü çalıştığınız şirketten ve ülkenizden ayrıldığınızda aklınızda bir planınız vardı. Ama biz böyle olacağını hiç düşünmemiştik” sözleri ile başkanlık kararının kendilerine olan yansımasını dile getirdi.
Amerikan kamu kurumları ve özel şirketlerin yanı sıra lisansüstü eğitim programları uygulayan okullar da zor durumda kalacak.
California Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Forouzan Golshani de yıllardır devam eden yabancı öğrenci alma geleneğinin kısıtlanmasının kendilerini zora sokacağını belirterek, farklı alternatiflere odaklanacaklarını söyledi:
“Yıllar yılı mühendislik ve bilim alanlarındaki boş pozisyonları doldurmak için diğer ülkelerden gelen iyi eğitim almış kişilere dayandık. Eğer artık bu olmayacaksa bu durumda daha farklı çözümlere bakmak zorundayız”
Trump, “Amerikan malı al, Amerikan işçisi çalıştır” başlıklı kararnameyi Wisconsin eyaletindeki bir fabrikada düzenlenen etkinlikte imzaladı.
Yabancı işçilerin ABD’de çalışmalarını yasal kılan H-1B vize programına ve kamu alımlarına ilişkin kararnameyi Amerikalıları korumak için imzaladığını belirten Trump, atılan adımın “ABD menşeli ürünlerin kullanımını kuvvetle teşvik edeceğini ve üretim için Amerikalı işçilerin işe alınmasını garantileyeceğini” ifade etti.
Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayınlanan başkanlık kararnamesinde, “Yürütme organlarının politikası, ekonomik ve ulusal güvenliği desteklemek, ekonomik büyümeyi hızlandırmak, iyi maaşlı iş imkanları yaratmak, orta sınıfı güçlendirmek ve Amerikan sanayi ve savunma endüstrilerinin yanında yer almak için federal yardımlar ve alımlar vesilesiyle ABD’de üretilen malların, ürünlerin ve materyallerin kullanımını en üst seviyeye çıkarmak olmalıdır“değerlendirmesinde bulunuldu.
“H-1B programı revize edilmeli”
Kararnamede, ABD Dışişleri, Adalet, Çalışma ve İç Güvenlik bakanlıklarına yabancı işçilere yönelik kuralları Amerikalı işçilerin haklarını koruyacak şekilde revize etmeleri veya yeni kurallar hazırlamaları direktifi verildi.
Kararnamede, “H-1B programının düzgün şekilde çalışmasını teşvik etmek için Dışişleri, Adalet, Çalışma ve İç Güvenlik bakanlıkları H-1B vizelerinin en kalifiye ve en yüksek maaşlı başvuru sahiplerine verilmesini sağlayacak reformları mümkün olduğunca çabuk tavsiye etmelidir” ifadesine de yer verildi.
Uzmanlar, ABD’ye her yıl 85 bin civarında yabancı vasıflı işçinin geldiğine işaret ederek, H-1B programının kısıtlanmasının başta teknoloji ve sağlık hizmetleri olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. (Euronews)