featured

Transwest Air Saab34A tipi uçağın kokpitinde koku ve duman nedenilye divert etti

 

Uçak, 22 kişiyle Kanada Saskatoon’dan Mc Arthur River’a, bir iç hat uçuşu gerçekleştiren C-GKCY tescil isimli Transwest Havayollarının Saab 340A uçağı, FL200’de Prens Albert’dan 44 mil uzaklıktayken, mürettebat kokpitte hafif bir lastik kokusu fark etti.

Pilotlar, aletleri taradı, kokpit sıcaklığını düşürdü, ancak kokunun yoğunluğu arttı ve elektrik kokusuna benzer bir eriyen plastikten çıkan keskin kokuya dönüştü, ancak hiçbir duman görünmüyordu.

Bu sırada sağ ön camdan giren güneş ışığında FO sağ ön camın arka köşesinden bir duman çıktığını fark etti. Mürettebat, elektrik yangını veya duman Check List’i gerçekleştirdi, PAN PAN ilan etti, oksijen maskelerini taktı ve Prens Albert’a yönelmeye karar verdi.

Prens Albert’e yaklaşma sırasında sağ ön camın ikaz ışığı (Annunciator Light) yandı, ekip ilgili devre kesiciyi çekti ve duman ve koku azalmaya başladı. Kabin acil iniş için hazırlandı, uçak güvenli bir şekilde Prince Albert’e indi ve aprona taksi yaptı. Yolcular normal yolla tahliye edildi.

Kanada TSB, teknisyenlerin kokpit sağ ön camın elektrik terminal bloğunun yandığını ve elektrik gücü verildiği anda duman çıkarmaya başladığını bildirdi. Arza, MEL-Minimum Ekipman Listesi kapsamında Hold Item’e alınarak yolcusuz olarak onarım için bakım üssüne uçuruldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir