TOKİ'YE ÖDENEN YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ZAM TEKLİFİNE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarından 15 liralık Yurt Dışı Çıkış Harcı alınıyordu. TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı)’na aktarılan bu ücretlere zam yapılması için teklif verildi.

Hazırlanan torba yasa ile Yurt Dışı Çıkış Harcı ücretinin 35 lira zamla 50 liraya çıkması teklif edildi. Yasa kabul edilirse 7 yaş üzeri Türk vatandaşları 50 lira ödemek zorunda kalacak.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Uçak biletlerinde alınan havalimanı vergilerine ek olarak Türk vatandaşlarının ülkeyi terk ederken ödemek zorunda olduğu bu harca tepkiler çığ gibi yükseliyor. Tamamen kaldırılmasını bekleyen vatandaşlar yüzde ikiyüzün üzerinde ki zam teklifine tepkili. Hiçbir gelir kaleminde bu denli bir artış olmazken TOKİ’ye aktarılan bu harçlara neden bu kadar zam yapılmak istendiği ayrı bir muamma. Bilet ücretlerinde ki artışla birlikte yolcu sayılarında ciddi azalmaların yaşandığı bu dönemin üzerine, harçların arttırılması da düşük gelirli bireylerin seyahatlerini olumsuz yönde etkileyecek gibi gözüküyor.

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda ise tepkilerin boyutunu görmek mümkün. Vatandaşların talebi yurt dışı çıkış harçlarının tamamen ortadan kaldırılması yönünde olsa da teklif kabul edilecek gibi gözüküyor. Yabancı kişilere sağlanan olanakların ise Türk vatandaşlarına sağlanmaması, tepkilerin boyutunu bir kat daha arttırıyor. Bir çok ülke vatandaşı Türkiye’ye vizesiz olarak girebildiği halde Türk vatandaşları ülkelerinden çıkarken harç ödüyor…

Dün yayınlanan haberimiz https://www.airlinehaber.com/yurt-disi-cikis-harcina-zam-yolda/

2007-2018 yılları arasında bu harçlardan toplam 969 milyon lira gelir elde edildi. 2020 yılında ise 15 liralık harç üzerinden hesaplanan tahminle 183.3 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Harcın 15’ten 50 liraya çıkmasıyla 427 milyon 604 bin liralık ek gelir elde edilecek.

Yurt Dışı Çıkış Harcı

©Airlinehaber

Exit mobile version