THY'YE "GLOBALLY" OLABİLME DERSİ..

İlgili Makama;
Maalesef, çok büyük bir hata yaparak, THY web sitesinden 2 adet hediye bileti Amerikan Express kartım ile  aldım (26/1/12de rez.kod:RPTHZP uçuş tarihi: 19/3/12)
Bileti hediye aldığım kişilere bilet konfirmasyonu için THY İzmir ofisine gittiklerinde; uçmadan önce, biletin satın alındığı kredi kartının ”ibraz’ ‘edilme zorunluluğu olduğu bildirilmiştir.  Takdir edersiniz ki, ABD’de yaşıyor olmam dolayışı ile benim ABD’den Türkiye’ye gidip uçuş öncesi kredi kartını ibraz etmem pek mantıklı değil.  Bu sorunun ötesinden gelmek için bilgi almak üzere ABD’deki THY ofisini telefon ile aradım.  Bana kredi kartı konfirmasyonunun  tlf. İle yapılamayacak bir işlem olduğu ve en yakın THY ofisine şahsen gidip kredi kartım ve kimliğimi ibraz etme durumunda ucusun sorunsuz gerçekleştirilebileceği bildirildi.  THY merkezini aradığımda görüştüğüm hiç kimse bunun dışında hiçbir çözüm öneremedi. Bu pek insanca olduğunu iddia edemeyeceğiniz bu saçma ve aptalca bulduğum kuralın sadece THY ‘ye özgün bir kural olduğu ortada.  Çünkü ABD’de yasadığım 30 yıl boyunca başka hiçbir havayolu böylesine saçma ve aptalca bir kuralla hayatimi zorlaştırmadı.
Ben su anda ABD’de Vermont eyaletinde bulunuyorum.  Bu eyalette THY Ofisi yok ve en yakın THY ofisi NYC’de.  Yani salt kredi kartımı göstermek için Türkiye’ye gidemeyeceğime göre THY’nin çözümü uyarınca iki seçeneğim bulunmakta. Ya uçakla(1 saat) ya da karayoluyla (8 saat tek yon) sırf bu işlem için JFK’e gelip kimlik ve kredi kartı göstermek zorundayım.
Bu çözüm bana makul ve mantıklı görünmediğinden kredi karti şirketim Amerikan Express’ide  aradım. Onlar da şaşkınlık içinde böyle bir kuralın saçma olduğunu ifade etmek dışında ellerinden bir şey gelemeyeceğini belirttiler.  Daha sonra tekrar donduğum THY’de konuştuğum herkes sorunu çözememenin dışında robotlara özgün bir ruhsuzlukla ‘ bizim kuralımız budur bunun dışında çözüm öneremiyoruz’ yorumuyla yardımcı olmayı adeta reddettiler.
Sonuçta her seferinde telefonda beklemeye alındığında zaten çözümsüzlük nedeniyle kızgın bir psikolojide olan müşteriye dakikalar boyunca onlarca kez ‘global olmaktan ve sorunları çözmekten cok uzak olan bir şirketin “GLOBALLY YOURS” cingilini dinlemek zorunda bırakılması kızgınlığını kat be kat arttırıyor.  Çünkü doğru çözüm sakinleştirici hafif veya klasik bir müzik parçası olmalıydı.  Bunu da bu arada bildireyim.
Yasadığımız 21. yüzyılda sorunlara böylesine umursamaz bir yaklaşım, müşteriyi deli eden bir tutum, hayati zorlaştıran bir tavır,  globalliği ve Avrupa’nın en iyi havayolu olma iddiasını reklamlarında taşıyan bir şirkete siz yakışıyor mu?
Sonuç olarak Vermont’tan JFK’e direkt uçuş bulamadım.  Bu yüzden 8 saat otomobil ile tek yon seyahat ettim.  Kredi kartım ve kimliğimi ibraz ettikten sonra sorun çözüldü ancak THY benim gibi sadik bir müşterisini kaybetti. Üstelik ortaya Aziz Nesininkiler ’e benzer bir hikâye çıktı. Çünkü ben THY ofisine gittiğimde bu biletin parası kredi kartı şirketine de ödenmişti. Yani kart çalıntı olsa zaten tarafımdan itiraz edecek yeterinden çok zamanım vardı.  Sonuç THY’nin insana değer vermeyen egosunu tatmin etmekten başka bir şey değildi.
1)      ABD’deki havayolları böyle bir kural olmaksızın hizmet verirlerken üstelik bilet 2.5 ay ötesine alınmışken ve ABD kredi kartlarında böylesine güvenlik özellikleri varken şirketinizin göstermiş olduğu çağdışı tutumu ve ancak komünist veya faşist ülkelerde görülebilecek kati, kuralcı, esnek olmayan davranışı şiddetle protesto ediyorum.
2)      Umarım telefonda bekleme suresince sinir bozucu cingiliniz yerine düzgün bir müzik koyma önerimi ciddiye alırsınız.
3)      Sizin çalıntı kredi kartı argümanınıza da katılmıyorum.  Çünkü çalıntı kartla 3 ay öncesinden bilet alınmaz. Alınırsa ABD’de 50 adet RED FLAG nedeniyle, kart şirketi anında (telefon veya email ile) kart sahibine ulaşarak konfirmasyon alır.
4)      THY benim durumumdaki Türkiye dışında yasayan müşterilerine bu gibi durumlarda GLOBAL COZUMLER üretmekle yükümlüdür.  Tarafınızdan bana yapılan muamelenin insanca veya hâkli bir yönü olduğu kesinlikle savunulamaz.
En önemlisi kredi kartımı ibraz etmeye (Türkçesiyle göstermeye) tarafınızdan zorlandım.  Bu bana maddi ve manevi zarar verdi. Üstelik belki ciddiye alır da üzerinde çalışırsınız diye oturup zamanımı verip size bu umutsuz e -mektubu yazıyorum.  Belki hani olur ya, bu şikâyeti ciddiye alır benim durumda olan diğer kişilere bu azabı yasatmazsınız.
Son olarak havayolu şirketi olmak uçak uçurup yolcunun önüne iki tepsi yemek koymaktan ibaret değildir.  Ne yazık ki THY tepeden inme kuralları ile  “Globally Mine” olmayı başaramıyor. Hatta “Locally” de, Türkiye içinde Pegasus veya Atlas Jet ile uçuyorum. Bilginize…
Saygılarımla
Emre Tomin
4 Mart 2012

Geri Bildirim Dosya Takip Listesi
Geri Bildirim Kayıt No Geri Bildirim Kategoriniz
6967820 Diğer Geri Bildirim
Exit mobile version