Sevgili okurlarım; Bildiğiniz gibi henüz çok yeni bir haber sitesi olmamıza rağmen okunma yüzdemiz memnuniyet verici. Yazar kadromuz bana bayağı nefes aldırdı diyebilirim. Şimdiye kadar yurt içi veya yurt dışında yaşanan uçak kaza ve kırımlarına yönelik görüşleri benden başka yazan olmamasından dolayı kendimi mecbur hisseder ve değerlendirmeye girerdim. Ancak şimdi daha rahatım. Kadromuzdaki arkadaşlara bu konuda ricalarım oluyor ve sağ olsunlar onlar da beni kırmayıp yazıyorlar. Çünkü sitede yayınlanan Özel haberler ve Haber / Analizleri derleyip toparlamak ve yayınlamak beni bayağı meşgul ediyor ve köşe yazılarımı belirlediğim günlerde yayınlamakta zorluklar yaşıyorum.
Biliyorsunuz, senelerdir medyanın içindeyim. UTED dergi ile 1991 yılında başlayan yayıncılık merakım hala devam ediyor. Bu dergimizi hala yayınlanır görmek tahmin edersiniz ki en çok beni mutlu edecektir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada bu dergiye desteğini esirgemeyerek yaşamasını sağlayan ve sağlayacak olduğuna inandığım tüm şirketlere buradan ne kadar teşekkür etsem az. Bu desteklerinin sektörümüzün zor günlerinde de devam etmesini diliyorum. Duyumlarıma göre bazı şirketlerimiz, verdikleri reklamlarda aksaklıklar yaşatıyormuş.
Unutmamak gerekir ki; havayollarımız bu zor günlerden kendilerini mutlaka kurtaracak ve istenilen düzeye tekrar oturacaktır. Ancak, dergi çıkartmak böyle değildir. Çok masraflıdır. Ayrıca, bir kere yayını aksattın mı tekrar toparlanması çok zordur.
Şimdi gelelim Teknik A.Ş. nin yönetiminin genelgesine
Bildiğiniz üzere Teknik A.Ş Genel müdürü 20.01.2016 tarihinde Ahmet Karaman imzalı bir genelge yayınladı. Bu genelgeyi biz de Airlinehaber’de aynen yayınlamış ve eleştirmiştik. Bu genelgenin 1 Ocak 2017 de uygulanacağı söyleniyor.
İŞTE O GENELGE
Bu kayıpların nasıl oluştuğunu köşe yazısı içinde anlatabilmek, THY Teknik A.Ş. teknisyenleri dışındaki diğer okurları son derece sıkacaktır. Ancak, bu uygulamaya tabi tutulacak teknisyenler uzun vade hesabını yapmışlar ve ilgili genelgeyi yasal bulmamaktadırlar.
Benim anlayamadığım, toplu iş sözleşmesi imzalanmış bir kurumda, toplu iş sözleşmesi haricinde uygulamalar yapılması. Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) genelgelerle delinemez. Çünkü bu sefer, daha önce aklınız neredeydi söylemine muhatap kalırsınız. Ancak bazı durumlarda işveren ve sendikanın baş başa oturup imzaladıkları TİS’e ek protokollere rastlanmıştır. Ancak bu kısa vadede olmasa da uzun vadede hak kayıpları yaşatacak maddeler olamaz. Bir kişinin uzun vadede hak kaybını ispatlaması bile en azından sendika yönetimini işçi genelinde çok zor duruma sokar.
Aslında Teknik A.Ş’nin toplu iş sözleşmesi baştan başa bir acemilik örneği. Bu uyguladıkları ücret skalası bizim zamanımız da vardı ve o skalada emeği geçenlerden biri de benim. Hani argo bir terim vardır. Koyulan yerde otlamak diye… Tabii ki teşbihte hata olmaz. Kimse üstüne alınmasın. Bir an aklıma geldi o kadar…
Her zaman kurumsal hafıza derim ya. İşte yine aynı konuya geldik. Geçmişte yapılan bu skala taslağı o gün ki şartlar göz önünde tutularak yapılmıştı. Eski sendika yönetimleri bu skalayı senelerdir uygulamıştı. O zamandan bu zamana köprünün altından çok sular geçti. Yeni bir ücret skalası yapılması çoktan elzem hale gelmişti. Hani Anayasamız deline, deline kevgir haline gelmiş ve şimdi yeni Anayasa çalışmaları var ya, işte aynı durum burada da söz konusu.
Yama yapıla yapıla kevgire dönmüş bu skala ile günümüzde toplu iş sözleşmesi yapmak deveye hendek atlatmak gibi neredeyse imkansız…
Benden size tavsiye; gelin mevcut toplu iş sözleşmesi şartları devam ederken genelge falan ismiyle tekerleğe çomak sokmaya kalkmayın. Şimdiden yeni toplu iş sözleşmeleri için yeni bir skala hazırlayın veya hazırlatın. Tüm isteklerinizi ve olması gerekenleri oraya yerleştirin. Toplu İş Sözleşmesi zamanı geldiğinde, gel eyyy sendika diyerek alt yapısı düzgün, günün şartlarına uygun, müzakere edilebilir yeni bir iş skalasını koyun masaya onun üzerinden pazarlık yürütün. Bildiğiniz gibi Teknik A.Ş nin sözleşmesi 1 Temmuz 2018 de bitiyor.
Siz şimdiden yani 1 Temmuz 2018 den önce yeni ücret skalalarını hazırlayın ve 2018 de ki toplu iş sözleşmesinde uygulayın. İşin doğrusu budur. Genelge falan safsatadır.
Bu uygulamayı, sendika ve toplu iş sözleşmesi devredeyken hukuksuzca sürdürmek ve ben yaptım oldu demek zorbalıktır.
Unutmamak gerekir ki toplu iş sözleşmesi uygulamasına tabi şirketlerde tek başına genelge çıkartmak bir işe yaramaz. O genelgeyi sendika da imzalarsa bunun adına protokol denir. Şu ana kadar Teknik A.Ş ile Sendika arasında yapılmış bir protokol olduğunu sanmıyorum. Bu uygulamayı bu haliyle protokole sokmadan uygulamaya geçmek Muz Cumhuriyetlerinde bile tartışılır.
NOT/ Bu arada 31 Aralık 2016 ve 31 Ocak 2017 tarihlerinde Teknik A.Ş den emekli olacak 120-130 meslektaşıma emeklilik hayatlarında sağlıklı mutlu bir yaşam diliyorum. Tabii ki senenin son yazısı olması nedeniyle tüm okurlarımızın yeni yıllarını kutlar sağlıklı ve mutlu nice yıllar dilerim.