THY'NİN TC-LOE A330'U YİNE HAVADAN GERİ DÖNDÜ

THY’NİN TC-LOE kuyruk isimli A330 uçağı 23 Ağustos’ta IST-CMM seferini yapmak üzere kalkıştan bir süre sonra motorlara kuş girmesi nedeniyle kalkıştan yarım saat sonrasında tekrardan IST’a divert etmiş, motorlardan birisindeki pallerin hasar gördüğü tespit edilerek motorun değişmesine karar verilmiş ve TC-LOE 23-24-25-26 Ağustos’ta bu motor değişimi ve kontroller için yerde kalarak sonuçta motor değiştirilmişti.
ANCAK; 
Aynı Uçak yani TC-LOE  27 Ağustos’ta (yani bugün) sabah saat 07:21’de IST-MAD seferi için havalanmış ancak sonrasında şimdilik tarafımızca bilinmeyen bir sorundan dolayı yine IST’a divert etmiş olarak görülmekte.
Anladığım kadarı ile 23 Ağustos günü motorun içine kuş veya kuşlar girme nedeniyle, pilot motorda vibrasyon görmüş olmalı ki havadan dönmüştür. Dün akşam uçağın motorundaki (Rolls Royce) pallerin kırılmış halinin fotoğraflarını sizlerle paylaşmıştık. ( TIKLAYIN) 
Haberini yaptığımız ve resimlerini paylaştığımız üzere motor pallerinde ki hasar çok büyük boyutta idi. Bu nedenle motor değişikliğine gidilmiş ve motor değiştirilerek bugün İst-Madrid seferine verilmiş. Ancak bu sefer yine aynı uçak Tekirdağ üzerindeyken (vibrasyon nedenli olma ihtimali yüksek) tekrar İstanbul’a geri dönmüş.
Aynı uçağın tekrar geriye dönmesinin bu seferki nedeni değişen motordan kaynaklı olma ihtimali bence yüksek.
Büyük olasılıkla değişim yapılan motordan dolayı başka bir sorun ortaya çıkmıştır, diye düşünüyorum…
Geriye dönmeyi gerektiren arızanın ne olduğunu THY açıklamadı ama ben bunun yeni takılan motorun vibrasyon yapması nedeniyle olduğunu düşünüyorum.
Gerçekten takılan motor vibrasyon yaptı ise varsayımlar ;
. Takılan motor, motor bakım atölyesinde faal edildikten sonra bremze kontrolundan  geçmemiş olabilir
.Bremze kontrolundan geçti ise, vibrasyon değerleri kontrol edilmemiş olabilir.
. Motor değiştirilme işleminden sonra yapılan takat kontrolünde vibrasyon değerleri alınıp limit değerleriyle karşılaştırılmamış olabilir
. Vibrasyon değerleri alındı ve max limite çok yakın ise, “hele böyle bir uçsun bakalım, ne gösterecek” düşüncesi ile sefere verilmiş olabilir. Ki, bu tamamen yanlış bir uygulamadır.
Yolculu uçuş asla riske atılamaz. Tekrar geriye dönüş mecburiyeti THY gibi ulusal bir şirket için çok büyük bir prestij kaybıdır, kabullenilemez.
Sefa İnan
 
 

Exit mobile version