Uzun yıllar Doğan Grubuna bağlı Ray Sigorta ile çalışan THY 2010 yılında sigortacısını değiştirmiş ve Güneş sigorta ile çalışmaya başlamıştı.2012 yılında ise bu kez 4 yıllık bir anlaşmaya imza atarak Güneş Sigorta ile “yola devam” demişti. İlginç olan bu anlaşma THY tarafından KAP’a duyurulmamış ancak Sigorta tarafından açıklanmıştı.
İmza töreninde yapılan açıklamada, 12.5 milyar TL üzerinden sigortalanan THY’nin 46 milyon TL prim ödeyeceği gerçeği, THY’nin Türkiye’deki en büyük sigorta müşterilerinden biri olduğunu gösteriyordu.
Güneş Sigortanın Ortaklık yapısına bakıldığında hakim hissedarın devlete ait Vakıflar Bankası ve bağlı sandıkları olduğu görülüyor. Peki, THY Güneş Sigorta ile çalışmaya başladığında Genel Müdürü kimdi dersiniz? Nereden bilelim, diyorsunuz değil mi?
Fazla meraklandırmayalım ve söyleyelim: THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker AYCI… 2006-2011 yılları arasında Güneş Sigorta’nın Genel Müdürlüğünü yapan AYCI, tüm sigorta şirketlerinin iştahını kabartan THY’yi, 2010 yılında Güneş Sigorta portföyüne dahil etmişti. Önceki yıllarda 1-2 yıllık sürelerle kotarılan THY sigortası 2012 yılında ise, tam 4 yıllığına anlaşmaya bağlanmıştı. Sonrasını biliyorsunuz, Aycı 2014 Nisan ayında THY yönetimine girmiş, 2015 yılında da Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanmıştı.
UÇAK KAZALARINDA THY SİGORTADAN NE KADAR PARA ALDI?
Her ne kadar uçak sigortaları uluslararası düzeyde reasüre ediliyor ise de, şimdi merak edilen 2016 Ocak ayında sona erecek olan sözleşme Aycı’nın eski şirketi ile mi devam edecek, yoksa başka bir şirket mi devreye girecek?
Şeytanın avukatlığını yaparak soralım, Mart ve Nisan ayında meydana gelen kazalarda oluşan THY zararının ne kadarını Sigorta şirketi karşıladı? Sigorta şirketinin hazırladığı raporlarda neler yazıyor? Kaza kırıma sebep olmayan pistten çıkma ve benzeri olaylar sigortaya bildiriliyor mu yoksa “primimiz artar” denilip oluşan hasar ve zararlar THY tarafından mı karşılanıyor?
Madem halka açıksınız, açık açık söyleyin de halk bilsin.
RAHAT OLUN, KARARLARINIZ SİGORTALI
Merak edilen sorulardan biri de, THY yöneticilerinin son derece korkusuzca, hukuka ve yargı kararlarına karşı rahat hareket etmelerini sağlayan Yönetici Sorumluluk Sigortasının poliçede yer alıp almadığı… Yönetim Kurulundan başlayarak Müdürlere kadar kararlarını sigortalatan muhterem THY yönetiminin bu risk kaleminden dolayı prim bedelinin ne kadar arttığı gerçekten önemli… Halka açık bir şirket statüsü ile bugüne kadar bu konuda bir açıklama yapılmış değil…”Siz kuralları, yargı kararlarını boş verin, verdiğiniz kararların sonucunda doğacak yükümlülükleri sigorta karşılayacak” güvencesinin THY’yi ve yöneticileri nereye götüreceğini ayrı bir yazıda işleyeceğiz.