THY’nin İkramiyesi, Hava İş’in Lokumu… Taşeronlaşma Tam Gaz. İşten Çıkarmalar Devam Ediyor: THY’de 2. Sınıf Muamele! Adalet Nerede? THY’de Ücret Artışları ve İkramiye Tartışması

THY'nin İkramiyesi, Hava İş'in Lokumu... Taşeronlaşma Tam Gaz. İşten Çıkarmalar Devam Ediyor: THY'de 2. Sınıf Muamele! Adalet Nerede? THY'de Ücret Artışları ve İkramiye Tartışması
  • THY’nin İkramiyesi, Hava İş’in Lokumu…
  • Taşeronlaşma Tam Gaz: THY’de Kalifiye Personel İsyanda
  • İşten Çıkarmalar Devam Ediyor: THY’de 2. Sınıf Muamele!
  • Adalet Nerede? THY’de Ücret Artışları ve İkramiye Tartışması
  • Hava İş Sendikası Yine Sınıfta Kaldı: Çalışanlara Lokum, Yöneticilere…

Değerli okurlar, Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bir süreçte “bayram gelmiş neyime..” diyenlerin çoğunlukta olduğu bir bayramı daha geride bıraktık. THY çalışanları da bu bayramı ikramiyesiz geçirdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın bu bayramda THY dahil hiçbir iştirakte bayram ikramiyesi verilmeyeceğini açıkladı. Sadece TGS ve TSS gibi şirketlerde 1 Temmuz 2024’den itibaren enflasyon kaybını telafi etmek üzere uygulanacak % 30 oranındaki ücret artışı 2 ay erkene çekilerek çalışanlara bir avantaj sağlandı. Baktığınızda, son derece insani bir yaklaşım. Ücretlerin son derece düşük olduğu bu şirketlere pozitif ayrımcılık yapılması normal karşılanabilir. Ama THY’de , TGS,TSS gibi şirketlerdeki ücretlere benzer rakamlarla çalışan azımsanmayacak bir çalışan grubu var. İşe yeni girip çalıştığı kadro ücretinin % 35’i kadar aylık alan çalışanların TGS, TSS çalışanlarından pek de bir farkı yok.

Gelelim ücret artışlarının 2 ay öne çekilmesine… Sabit bir ikramiye verilmediği için çalışanlar aylık ücretlerine gelecek artış kadar 2 ay fark alacak. Yani 25.000 TL alan bir işçi % 30 artış üzerinden aylık 7.500 TL, 2 ay karşılığı olarak da 15.000 TL fark alacak. Ramazan bayramında 25.000 TL bayram ikramiyesi verildiği dikkate alındığında bu rakamın ne kadar yetersiz kaldığı ortada… Ama aylık ücret yükseldiğinde fark da yükselecek. Örneğin 100.000 TL aylığı olan bir yöneticinin iki aylık erken fark ödemesi 60.000 TL’ye ulaşacak. Tamamen adaletsiz bir uygulama. Ramazan bayramındaki gibi herkese sabit bir rakam verilmesi en adil olanı. Aynı uygulamayı yıllarca prim ödemesi adı altında da yaptılar. Herkese bir maaş prim dediler, 50.000 TL maaşı olan 50.000 TL prim alırken, 250.000 TL maaş alan  yönetici tayfa maaşı kadar primi cebe indirdi.

Aslına bakarsanız bu ikramiye işinin Toplu Sözleşmeye geçirilmesi, herkese aynı rakamın verilmesi ve her 6 ayda bir en az TÜFE kadar artırılarak artık adının konulması gerekiyor. Bu arada merak ettim, üyelerinin bayram ikramiyesi ile ilgilenmeyen Hava İş sendikası, yönetim kurulu üyelerine ve çalışanlarına bayram ikramiyesi verdi mi? Verdi ise ne kadar verdi? Açıklasalar da öğrensek… Neyse hiç olmazsa lokum dağıtmışlar . Dağıtmışlar da, ama sadece üyelerine…Beyler üyeler ile üye olmayıp dayanışma aidatı ödeyenler arasında niye ayırım yapıyorsunuz? Aynı parayı almıyor musunuz? Sonra lokum almak için uygulamayı indirmek de ne demek? Zemzem suyu mu dağıtıyorsunuz?

THY’DE KAÇ KİŞİ İŞTEN ATILDI ?

Biliyorsunuz Mayıs ayı sonunda THY’den işten çıkartma operasyonu yaşanmıştı. Her kafadan bir rakam çıkmıştı. Kimi 20 derken kimi kendini tutamayıp sayıyı 100’e kadar çıkarmıştı. THY’den biri çıkıp da “şu kadar personeli şu gerekçelerle işten çıkarttık ” demediği için de isteyen istediği rakamı salladı. Bize gelen bilgilere göre Mayıs sonunda THY’den çıkartılanların sayısı 18, Teknik A.Ş’den ise 15 kişi… Sayı hiç önemli değil. İşini kaybeden ve ocağına ateş düşen işçi, “benimle birlikte 100 kişiyi daha attılar.” diye teselli bulmaz. Ateş düştüğü yer yakar. Dolayısı ile, işten çıkartma eylemini sayı ile ölçmek insani de değildir, vicdani de değildir. Ama üzülerek söyleyelim ki, sayıya  endeksli bir algı var ülkemizde. Hergün bir kişinin öldüğü onlarca trafik kazası oluyor ama basında yer bulmuyor. Ama bir otobüs kazasında 30 kişi yaşamını yitirince birinci haber oluyor. Demem o ki, bu işin bir sayı limiti yok. 1 kişi bile haksız yere atıldığında tepki göstermezsek hergün birimizi kapıya koyarlar.

Gelelim Haziran başındaki ikinci operasyona. Airlinehaber’in duyurduğu kabin memuru operasyonunda yabancı dil seviyesini istenilen düzeye getiremeyenlerin işten çıkartıldığı söylendi. Yanlız benim merak ettiğim iki konu var. Birincisi, kabin memurluğu için iyi derecede yabancı dil gerektiğine göre bu arkadaşlar nasıl işe alındı? Yazık değil mi bu insanlara? Kendilerine göre bir hayat kurdular, ev araba alıp borçlandılar, şimdi kalkmış “yabancı dilin yetersiz, yallah kapıya..” diyorsunuz. İkinci konu da, hani Hava İş bu yabancı dili yetersiz kabin memurlarına 2018 yılından beri DLA eğitimi veriyordu? Bir işe yaramadı mı acaba bu eğitimler?

TAŞERONLAŞMA TAM GAZ…

THY’nin işlerine akıl sır ermiyor. Taşeron işçileri TSS unvanlı şirket altında toplayıp takdir kazanan milli havayolumuz bu şirketteki işçileri THY’nin kadrolu çalışanları yerine ikame etme ısrarını sürdürüyor. Son örnek, Ekip Planlama Başkanlığındaki Çağrı Merkezinde yaşanıyor. Burada çalışan ve THY’nin kadrolu personelinin yerini TSS’den görevlendirilecek taşeron işçiler alacak. Yakışıyor mu, dünyanın sayılı havayollarından biri olan THY’ye? İster sağdan say ister soldan, taş çatlasa 50 kişiyi yıllardır yaptığı ve deneyim kazandığı işinden edip daha ucuz işgücünü devreye sokarak ayda 1 milyon TL kar etmek maharet midir? Bence bu uygulamayı geliştirin, ayda 200-250 bin TL verdiğiniz müdürlerin yerine taşeron şirketinizden 50.000 TL’ye müdür devşirin, vallahi daha çok tasarruf edersiniz ! Bulmuşsunuz böyle yetkili sendikayı, yarın pilotlar hariç tüm personeli de taşeronlaştırsanız, kimsenin gıkı çıkmaz …

******************************************************

Sofranda bal varsa, Bağdat’tan atlı gelir,

Tezgahın sağlam ise, ipekler katlı gelir,

“Ateş düştüğü yeri yakar” demişler,

Ölü senin değilse, helvası tatlı gelir…

Exit mobile version