THY'nin "Çanakkale aşığı" kaptan pilotu 

THY ailesine 2004’de katılan kaptan pilot Söylemez, destan yazılan Çanakkale Savaşları hakkında yaptığı araştırmaların yanı sıra kaleme aldığı “Gelibolu 1915-100 Yıl Sonra Yeniden” isimli kitapla çevresinde “Çanakkale aşığı” kaptan pilot olarak biliniyor.
Türk Hava Yolları’nın (THY) deneyimli kaptan pilotu Murat Söylemez, destan yazılan Çanakkale Savaşları hakkında yaptığı araştırmalar ve yazdığı eserlerle çevresinde “Çanakkale aşığı” kaptan pilot olarak tanınıyor.
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında, Onur Akmanlar ile “Gelibolu 1915 – 100 Yıl Sonra Yeniden” isimli kitabı yazan Söylemez, Gelibolu Savaş Müzesi’nin kurucuları arasında da yer alıyor.
Söylemez, bu sene 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıl dönümünde unutulmaz bir anı yaşadı.
İstanbul-İzmir tarifeli seferini yaparken yıl dönümü dolayısıyla özel oluşturulan rotayı takip ederek büyük zaferin yaşandığı Gelibolu semalarına yönlenen uçakta kaptan pilot olarak yer alan Söylemez, “Hiç görmedikleri bizler için canlarını feda edenleri asla unutmayacağız.” anonsunu yaptı.
Söylemez, anons sonrası “Çanakkale Türküsü” eşliğinde destanın yazıldığı toprakların üzerinde duygu dolu anlar yaşattı.
Çocukluğunda Alçıtepe köyünü gezerken bir kadının hediye olarak kendisine verdiği savaşa ait üniformanın düğmesi, kemer tokası ve şarapnel misketini hala saklayan Söylemez, Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara taşımak için çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürüyor.
– “O gün kanımıza giren Çanakkale ruhu hiç bitmedi.”
THY Kaptan Pilotu Söylemez,  yaptığı açıklamada, havacılığa 1996’da başladığını söyledi.
Özel havayolu şirketi Pegasus bünyesinde eğitim için bir süre ABD’ye gittiğini belirten Söylemez, yurda döndükten sonra “Boeing 737” tipi uçaklarda ikinci pilot olarak çalıştığını kaydetti.
Söylemez, THY ailesine 2004’de katıldığını ifade ederek, “Bugüne kadar, ‘Boeing 737’ ile ‘Airbus A330’ tipi uçaklarda yaklaşık 15 bin saatlik uçuşum oldu.” dedi.
Çanakkale’ye ilgisinin 6 yaşında destanın yazıldığı bölgeye ilk ziyareti ile başladığını dile getiren Söylemez, İngilizlerin harekat sırasında ilk hedeflerinden Alçıtepe’nin kendisi için özel anlamı olduğunu anlattı.
Söylemez, bu köyü gezerken yaşadığı bir olayın hiç bitmeyen Çanakkale sevdasının başlangıcı olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
“Köyde gezerken bir teyze tarafından bana verilen bu hatıralar; birkaç üniforma düğmesi, kemer tokası, birkaç şarapnel misketinden ibaretti. O gün kanımıza giren Çanakkale ruhu hiç bitmedi. Yıllar içinde okudukça, daha fazla bilinçlendikçe, çok fazla ortaya çıkmamış insan hikayelerinin farkına vardım. Okunması gereken, unutulmuş şeylerin olduğu ortaya çıktı. Bunların peşinden koşmaya başladım. Gelibolu’da bir müze kurduk. Birkaç sene önce Çanakkale Muharebeleri’nin 100. yılında bir kitabımız yayınlandı. Hala aynı şevkle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Koleksiyonunda yer alan, üzerinde sahibinin ismi ve alayı yazan pirinç pusulanın ilginç öyküsünü de aktaran Söylemez, İngilizce “Yüzbaşı P.D. Castle, Essex Alayı” yazısından yola çıkarak, uzun süre araştırma yaptığını söyledi.
Söylemez, bir sene pusulanın sahibi hakkında çok fazla bilgi edinemediğini, daha sonra internetteki forum sitelerinde yurt dışında tarihseverlerle ortak çalışmalar yaptığını belirtti.
Konuyla ilgili fotoğraflarla soy ağaçlarını taradıklarını dile getiren Söylemez, en sonunda pusulanın sahibinin yakınlarına ulaştığını kaydetti.
– “Çanakkale savaşlarıyla ilgili ortaya çıkarılmamış hikayeler var”
Söylemez, Yüzbaşı P.D. Castle’ın torununu Türkiye’ye davet ederek, buluştuklarını anlatarak, “Ona hiç görmediği dedesinin pusulasını hediye ettim. Söylediği son cümle ‘Dedemi benden daha iyi tanıyorsunuz’ olmuştu.” diye konuştu.
Murat Söylemez, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıl dönümü dolayısıyla, kaptan pilot olarak bulunduğu İstanbul-İzmir seferini yapan tarifeli uçağın Gelibolu semalarında uçmasının kendisi açısından çok güzel bir anı olduğunu belirtti.
THY Kurumsal İletişim Başkanlığının projesi kapsamında Çanakkale’ye duyduğu hayranlık ve çalışmalar nedeniyle bu uçuşta görevlendirildiğini ifade eden Söylemez, şunları kaydetti:
“Herkes için bir ilkti. Birçok insanın haberi yoktu. Yolcuların zaten haberi yoktu. Herkes için o günün anısına önemli bir sürpriz oldu. İstanbul’dan normal rotamızda Edremit üzerinden geçerken alınan izinlerle, rotamızı Çanakkale’ye çevirdik. Belirli bir irtifaya kadar alçaldık. Abide üzerinde bir holding yaptık ve bekleme uyguladık. O esnada yolcuların yaşadıkları anı arkadaşlarımız görüntüledi. Bizim için çok güzel bir uçuş oldu. Çanakkale’ye bu kadar gönül vermiş bir insan olarak, benim için unutulmazlar arasına girdi. Videonun önce sosyal medyada, ardından da televizyonlarda yayınlanmasının ardından çok fazla olumlu geri bildirim olduğunu fark ettik. İnsanların konuya çok duyarlı olduğunu gördük. Bildiğim kadarıyla şu anda THY’nin reklam filmleri arasında 1 numaraya ulaşmış durumda.”
Söylemez, Çanakkale savaşlarıyla ilgili ortaya çıkarılmamış bazı hikayeler olduğuna, arşivlerde bekleyen çok fazla bilgi ve belge bulunduğuna işaret ederek, Çanakkale hakkında eserlerin birçoğunu birbirinin tekrarı olduğunu belirtti.
Murat Söylemez, Türk insanın Çanakkale’yi hakkıyla anlaması gerektiğini vurgulayarak, “Keşfedilmeyen bilgileri ortaya çıkarmak bizlere ve yeni nesle düşüyor. Lütfen peşlerini bırakmasınlar. Çanakkale, ilerleyen nesillere taşınması gereken yüksek bir ruhtur.” dedi.
Söylemez, Çanakkale Savaşı’nın havacılık yönüyle ilgilenen birçok yabancı bulunduğunu, Gökçeada’nın İngiliz, Bozcaada’nın Fransız kuvvetlerinin hava üssü olduğunun tarihte çok bilinmediğini bildirdi.
Fransız ve İngiliz araştırmacıların bu konuya ilgi gösterdiğini ifade eden Söylemez, “Bu konuda bizlerden çok daha fazla meraklı ve istekliler. Bizlerden çok daha fazla detaylı araştırmalar yapabiliyorlar. Bizim de amacımız; Türklerle müttefiklerin havacılığını bir arada araştırmak, Çanakkale Hava Muharebelerinde bir şekilde kitaplaştırmaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Exit mobile version