featured

THY'NİN BEREKET DUASI: DOLARIN YEN KARSISINDA DEĞER KAZANMASI

Japonya Merkez Bankası’nın bugün vereceği karar borçlarının üçte biri yen cinsinden olan Türk Hava Yolları tarafından da merakla bekleniyordu.
Dolar/Yen paritesindeki değişimler ilk çeyrek itibariyle yaklaşık 2,6 milyar dolar tutarından yen cinsinden borcu olan Türk Hava Yolları için büyük önem taşıyor.
Açıl Sezen’in daha önce BloombergHT’de yayınlanan yazısında berlittiği üzere, paritedeki her 1 puanlık düşüş, THY bilançosuna 20 milyon dolarlık zarar olarak yansıyor.
Japonya Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı ek teşviklerin etkisiyle dolar/yen 101 puandan 102,80 puana kadar fırlamıştı. Ancak açıklamaların kurdaki etkisinin uzun soluklu olmamasıyla dolar yen karşısındaki kazançlarını geri vererek 100 seviyelerine kadar geldi.
Bu durumda kararın THY yatırımcısının beklediği gibi bir etkisi olmadığı söylenebilir.
THY’NİN YENLE HİKAYESİ
Açıl Sezen THY’nin yen hikayesini daha önce şöyle yazmıştı:
THY, sermayesi çok güçlü olmasına rağmen filo büyüklüğü nedeniyle (327 uçak) borçluluğu yüksek bir şirket. Toplam borç tutarı 9 milyar dolar seviyesinde.
Tüm havayolu şirketleri gibi uçak alımlarını leasing yöntemiyle gerçekleştiriyor. Buradaki kredi kullanımını ise önceki süreçte Amerikan Eximbank’ı aracılığıyla gerçekleştiriyordu.
Ancak 3 yıl önce Amerikalı havayollarının lobisi sonucu ABD Eximbank’ı yurtdışı havayolu şirketlerine yönelik düşük maliyetli kredi imkanını ortadan kaldırdı. Şirketleri piyasadan kredi bulmaya zorlarken, kendilerine gelinmesi halinde daha pahalı kredilendirme yapılacağını ifade etti.
Bunun üzerine THY de daha önce sadece dolar üzerinden yaptığı borçlanmayı farklı para birimleri üzerinden yapmaya başladı.
Operasyonel borçlanmada dolar kullanmayı sürdürdü, ancak finansal kiralamada alımlarını yaparken para birimlerini çeşitlendirme kararı aldı.
Bu dönemde çok düşük maliyetle (yüzde 0-0,25 faizle) borçlanma yapılabilen ve tahvil ihracı kolaylığı yapmayı sağlayan Japonya piyasası oldukça cazip hale geldi.
Şirketin toplam cirosu içinde yüzde 1,5-2 arasında olan Japon Yeni geliri, bu borçlanmaların borç servisine denk gelecek şekilde ayarlanıyordu.
Sonuçta şirketin borçlarının 1/3’ü dolar, 1/3’ü euro, 1/3’ü ise Japon yeni cinsine dönüştürüldü. Şu anda THY’nin toplam Japon Yeni cinsinden borcu 2,6 milyar dolar tutarında.
Sorun, Japon Yeni’nin bu yıl başında negatif faize geçmesinden sonra başladı. Dolar/yen çaprazı, 121’li seviyelerden 102’lere kadar geriledi, dolayısıyla yen güçlenmeye başladı.
Japon Yeni’nin değer kazanması ise 2,6 milyar dolar karşılığı yen borcu üzerinden Türk Hava Yolları’nı vurdu.
Bu arada unutmamak gereken unsur, bu etkinin elbette sürekli böyle çalışmayacağı. Önceki iki yıl, yen değer kaybederken de THY bundan fayda sağlamıştı. Bundan sonra Japon Merkez Bankası’ndan gelecek ve yeni zayıflatacak ekstra bir önlem adımı, THY’ye şu ana kadar zarar olarak yazan denklemin terse işlemesini de sağlayabilir.
Son bir not olarak da şunu ekleyelim; bu zararın çok önemli bir kısmı nakit dışı zarar. Alımlar uzun vadeli (10-12 yıl), dolayısıyla kur farkı ister istemez muhasebeleştirilirken zarar olarak yazılmak zorunda . Yani bugün zarar görünen kur, önümüzdeki yıllarda daha farklı fiyatlamaya da konu olabilir. (Business)
NOT/ Yazılarımı devamlı takip edenler “THY’NİN ALTI AYLIK KARNE BİLGİLERİ” başlıklı yazımda Dolar/Yen konusunda yorum yapmış ve risk taşıdığını belirttiğimi mutlaka okumuşlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 8 yıl önce

    Hello! Thank you for your articles! This is very interesting! Continue to cancel more, with impatience I wishes gap for dirt from you.

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Work from home. TOP 5 projekt 2017.Wellcome!

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    hi!

    Cevapla
  4. Yazı gayet net açıklamış herşeyi. Muhasebeci THY nin yıllık yen gelirini ve giderini öğrenirsen ne kadar kur zarari oluştuğunu da anlarsın.Tabii yıl sonunda. Çünkü yıllık yen gelirin yen giderini karşılamıyor.Yıl sonunda Dolar ve Euro bozdurup yen ödeyeceksin. Yani şu anda net zarar kesin değil ama yıl sonunda kesinleşecek. Her yılın sonunda kesinleşecek. Borç bitene kadar. Bu yüzden yazının başlığı THY nin yen duası. sonuç: Bokuna göre bostan dikeceksin. Yabancı paralarla Borçlanma pozisyonunu ayarlarken, sadece ödeyeceğin faize değil kazandığın para cinsinin gelir sepetindeki oranına da bakacaksın. Bakmazsan sonuç bu olur. Olsun ama düşük faizle borçlanmıştım zaten diyerek kendini kandırmayacaksın.

    Cevapla
  5. burada yapmis oldugunuz alinti sizin o yazinizdaki ile uzaktan yakindan alakasi yok. Kendi aldiginiz bu alintida da belirtildigi uzere muhasebesel olarak zarar yazilmasi gerekirken gercekte boyle bir zarar yok cunku her yil odenen jpy gider tutari bu borcun 1/12 si kadar ve jpy gelir varsa burada gercek bir kar veya zarar yoktur! Fikir sahibi olmaniz acisindan muhasebeyi anlamanizi tavsiye ederim.

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Jpy geliri giderinden cok az. Gelirin yuzde 1.1 i jpy. Jpy odemeleride dusunce elde pek bir sey kalmaz. Muhasebeci arkadas sen iyi kontrol et sonra yorum yaz.

      Cevapla