THY'NİN BEKLENTİSİ 2017 YILINDA DA ZARAR OLSA GEREK…

Bugün THY Genel müdürü Bilal Ekşi Sendikaya giderek işveren teklifini sundu. Bu zaten beklediğimiz bir gelişme idi
Şimdi önce teklife bir bakalım sonra birlikte değerlendirelim
Sayın Ekşi; 2017 yılında Toplu İş Sözleşmesinde belirtilen zammı uygulamayıp, 2017 yılı sonunda şirket kar ettiği taktirde, 2017 yılı için geriye dönük %4 + %4 zammı ve enflasyon farklarını geri ödemeyi sendikadan talep etmiş.
Buna karşın Hava-İş sendikası da;
Ekşi’ye hitaben, üyelerle görüşmeden ve karşılığında şirketten üyeler için iş güvencesi almadan bunu kabul etmelerinin mümkün olmayacağını belirtmiş.
Teklif ve cevap bu şekilde…
Şimdi buradan sayın THY yetkililerine soruyoruz; 2017 de 4+4 leri ödemedin. Bizim hesabımıza göre, ilk altı ay 80 Milyon dolar, ikinci altı ayda 80 Milyon dolar olmak üzere toplamda 160 Milyon dolar tasarruf etmiş oldun.
Geldik 2017 yılı sonuna, Şirket kar ettiği takdirde şartı getiriyorsun. Bu şart sizin şimdiden 2017 sonunda ki bilançoda zararlı olabileceğiniz ihtimalini güçlendiriyor.  Zaten bizim de görüşümüz bu zararın 2017 sonunda çıkamayacağı şeklinde…
Geldik 2018 yılına ve toplu iş sözleşmesi gereği 4+4 leri ödemeye başladınız. 2017 den kalan 160 Milyon doların üstüne çalışanlar su içmek zorunda mı kalacak?
Burası net değil. Çünkü kar edildiği takdirde demek işi çıkmaza sokuyor..
Gelelim Hava-İş in mükemmel cevabına; Üyelerle görüşmeden ve üyeler için iş güvencesi almadan bunu kabul etmeyeceklerini ifade etmiş. Bu cevabı beğendik.
Ancak; İşveren bu protokolü imzaladı ve imzaladıktan sonra başladı adam atmaya. Ne yapacaksınız?
Türkiye’de Lufthansa veya Avrupa hava yollarındaki gibi,günlük,saatlik gibi hak grevleri yok. Ayrıca,kalkıp ta işverenle sürtüşürseniz, mahkemeye verirseniz sendika seçiminde sizi kim destekleyecek?
AirlineHaber
 
 

Exit mobile version